Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Co je nového v kandidatuře?
banner

Co je nového v kandidatuře?

Text a foto Ivana Čuříková

Úterý, 19. dubna 2022

Co je nového v kandidatuře?

Představení potenciálu Broumova na tiskové konferenci v Praze, tvorba kulturní koncepce a dolaďování přihlášky – to všechno - a mnoho dalšího - probíhá v rámci kandidatury Broumova na Evropské hlavní město kultury 2028.  

Březen byl pro nás měsícem plným práce, jednání a příprav. Kromě tvorby programového obsahu kandidatury a postupného utváření jednotlivých částí přihlášky jsme se také připravovali na dvě velké akce, které náš tým čekaly na konci března.

Tou první byla tisková konference k představení broumovské kandidatury, která se uskutečnila 23. března 2022 v Břevnovském klášteře v Praze. Sešli se tu společně starosta Broumova Jaroslav Bitnar, s hejtmanem Královehradeckého kraje Martinem Červíčkem a zástupci našeho týmu, Marií Silondi a Janem Školníkem, aby novinářům představili záměr a rozvojový potenciál broumovské kandidatury, náš region a také samotnou podstatu titulu Evropské hlavní město kultury. Vážíme si podpory a zapojení Královehradeckého kraje do příprav kandidatury, máme z naší spolupráce velkou radost.

První dubnový víkend jsme pak strávili na Janovičkách ve společnosti odborníků – našich konzultantů. Ti nám pomáhají s tvorbou a doladěním podoby přihlášky, kterou budeme odevzdávat za necelých pět měsíců. Vedle Davida Kašpara, místostarosty Prahy 10, který se mimo jiné věnuje také otázkám revitalizace veřejného prostoru a strategickému rozvoji měst, se k nám připojila i významná posila z Estonska. Tou byl Ragnar Siil, mezinárodně uznávaný odborník na kulturní politiku a strategie kreativních odvětví, který má za sebou zkušenosti z estonského ministerstva kultury, programu na podporu kulturních a kreativních odvětví v zemích východní Evropy, ale také i poradenství pro řadu měst, která se v minulosti zapojila do soutěže o titul Evropské hlavní město kultury. Společně s ním jsme hledali funkční a zároveň unikátní propojení konceptu a programu kandidatury s kulturní strategií města a jeho specifickým postavením mezi ostatními kandidáty. Diskutovali jsme také o důležitosti Broumova a jemu podobných malých měst v rámci celé Evropy. Z víkendu si odnášíme spoustu poznatků a nové motivace. „Broumov možná oproti svým soupeřům ztrácí na velikosti, získává ale na svém příběhu a duši. Má jednu velkou výhodu – jeho budoucí cesta není prozatím tak přesně definovaná, a to mu dává v jeho dalším směřování velkou volnost a prostor věci měnit, dělat je po svém a překvapit s nimi celou Evropu. Broumov, jako zástupce malých evropských měst, může redefinovat budoucnost Evropského hlavního města kultury.“ To jsou Ragnarova slova, která nás motivují do práce v dalších měsících.

Uplynulý víkend se v Opatských sálech broumovského kláštera uskutečnilo inspirativní setkání konané v rámci grantové výzvy Máme rádi Broumov(sko). Účastníci se pod vedením lektorky Jany Ledvinové z Českého centra fundraisingu mohli dozvědět, odkud a jak mohou získávat (nejen) finanční podporu pro své projekty, které jsou z podstaty grantové výzvy zaměřeny zejména na rozvoj místních komunit a veřejného prostoru. Jak moc toto téma v regionu rezonuje ukázala účast, která předčila očekávání. Připojily se k nám i zcela nové tváře, z čehož máme velkou radost. Nadšení po proběhlé přednášce neskrývala ani manažerka projektu Máme rádi Broumov(sko) Pavla Jenková: „Na Broumovsku žijí lidé se skvělými nápady a věřím, že i náš grantový program jim je pomůže nastartovat. Nové vyhlášení připravujeme na červen tohoto roku a už teď se těším, co nového do regionu přinese.“

Zajímají vás novinky z kandidatury? Kromě pravidelných sloupků na Našem Broumovsku můžete sledovat i sekci Novinky u nás na webu nebo náš Facebook a Instagram.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)