Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Co odhalila krypta ve Zdoňově?
banner

Co odhalila krypta ve Zdoňově?

Lucie Hurdálková, Michaela Plchová, foto archiv Spolku Trinitas

Středa, 7. prosince 2022

Co odhalila krypta ve Zdoňově?

Zpráva o výsledku otevření krypty Kostela Nejsvětější Trojice ve Zdoňově a krátký rozhovor s Petrem Horkým ze Spolku Trinitas, který se kostel snaží zachránit.

Za účelem prozkoumání stavu základů kostela a vody v budově, byla dne 29.11.2022 ve spolupráci s restaurátorem Mgh. J. Čádou otevřena krypta pod presbytářem. Této akce se zúčastnili zástupci památkové péče Národního památkového ústavu v Josefově, zástupci Muzea v Náchodě včetně archeologa a zástupců Města Teplice nad Metují.

Odkrývání bylo zahájeno v 10 hodin, kdy byla nadzvednuta pískovcová krycí deska hlavního vstupu do krypty. Ta odhalila pískovcové schodiště do podzemní části, které je v závěrečné části zazděno příčkou s datováním k roku 1930. Tedy celý prostor krypty je uzavřen. Díky místnímu šetření byl nalezen boční zazděný otvor, který byl částečně odstraněn pro umožnění náhledu do podzemního prostoru. Tímto zásahem byl odhalen hlavní prostor krypty, který ovšem nepotvrdil tezi přemístění ostatků z barokního kostela Panny Marie do kostela Nejsvětější Trojice a zároveň objasnil výskyt spodní vody v objektu.

Tímto spolek zahájil průzkumy této nemovité kulturní památky za účelem její celkové obnovy. V roce 2023 bude probíhat stavebně-historický průzkum, průzkum omítek, maleb a kamenných prvků v kostele. Dále budou ve spolupráci s vedením města zahájeny přípravné práce pro odvodnění areálu hřbitova, které významně ovlivňují nejen budovu kostela, ale také hlavní schodiště se vstupním portálem na hřbitov, jež je také nemovitou kulturní památkou.

Rádi bychom vyzvali širokou veřejnost o poskytnutí jakékoliv informace o historii kostela i hřbitova. Informace můžete posílat na emailovou adresu lucie.hurdalkova@gmail.com.

(Lucie Hurdálková)

 

Jedním z těch, kdo se zúčastnili odkrytí vstupu do krypty, byl také Petr Horký ze Spolku Trinitas. Oslovili jsme ho ke krátkému rozhovoru:

Překvapilo Vás něco?

V podstatě nás překvapilo, že krypta je nefunkční a že v ní nebyly žádné ostatky. Podle historických pramenů by tam být měly. Odkryli jsme schody dolů a ty byly zazděné. Na stěně byl napsaný letopočet 1930 a nějaká německá jména. Spolu s památkáři a archeology, kteří byli na místě, jsme obešli prostor zvenku, kde byl viděn novodobý zazděný otvor. Domníváme se, že to vzniklo před 2. světovou válkou kvůli spodní vodě. Myslíme, že z toho důvodu byly ostatky uklizeny do dalších výklenků, které v kryptě jsou a tyto prostory byly zazděny.

Budete v průzkumu krypty pokračovat?

Příští rok máme v plánu udělat sondy právě v oblasti těchto výklenků, abychom zjistili, zda se v nich něco nachází. Vyvrtají se díry do zdiva a dovnitř se prostrčí kamera. Tím by se nám buď potvrdilo, nebo vyvrátilo, zda se v další části krypty něco nachází.

Proč jste vlastně ostatky hledali?

Nehledali jsme ostatky. Původně k odkrytí vstupu do krypty došlo, protože jsme se chtěli podívat, zda je pod kostelem nějaká spodní voda. Dobrou zprávou je, že základy a klenba pod kněžištěm je neporušená, není staticky narušená. To jsme rádi, kvůli tomu jsme tam šli.

Jaké opravy jsou teď před vámi?

V první fázi chceme udělat střechu a žlaby a svody, vodu musíme někam odvést, proto řešíme odvodnění kostela. To také souvisí se stavem krypty pod kostelem, aby nám voda netekla zpět pod kostel. Na druhé straně kostelní lodi je věž, která se bude muset v budoucnu také injektovat, ani její statika není nejlepší.

Je snadné získat informace o kostele?

Moc ne. Pořád se pomalu dozvídáme víc a víc, informace nikde moc nejsou a těžko se dohledávají. Je pravděpodobné, že kostel už před námi někdo zkoumal, ale nemáme o tom zápis. Dokonce i památkáři a archeologové byli překvapeni, že tam stopy průzkumu jsou, ale žádný záznam. Zkusí to prý dohledat. Budeme tedy vděční za informace.

 

(Michaela Plchová)

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)