Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Co si přejí děti? Více stromů, ale taky zubaře
banner

Co si přejí děti? Více stromů, ale taky zubaře

Bára Fialová, foto archiv Broumov 2028

Pondělí, 5. června 2023

Co si přejí děti? Více stromů, ale taky zubaře

Klavír na náměstí, lesní zoo, zenová zahrada. To je jen malá ochutnávka nápadů dětí a mladých lidí přihlášených do velké Kreativní výzvy na téma “Moje přání pro místo, kde žiji, kterou vyhlásila kandidatura Broumova na Evropské hlavní město kultury 2028. Přihlásilo se do ní 57 kolektivů z celého Královéhradeckého kraje a polských příhraničních okresů. Ve čtvrtek 1. června začala výstava všech děl v sedmi městech regionu včetně Polska. 

Kreativní výzvu na téma “Moje velké přání pro místo, kde žiju” vyhlásil tým kandidatury Broumov 2028 pod záštitou hejtmana Královéhradeckého kraje Martina Červíčka letos na jaře.  Hledali jsme kolektivy dětí a mladých lidí ve čtyřech kategoriích, od mateřských po střední školy.

„Mají skvělé nápady na to, jak oživit naše obce a města, vybudovat zde zázemí pro trávení volného času, chtějí se více starat o krajinu a zvířata, chtějí více zeleně a vody, ale vidí i zcela praktické věci, jako je nedostatek lékařů. Jsme nadšení, kolik nápadů dětí se sešlo. Jejich nápady jsou velkou inspirací pro naši kandidaturu. Díky výzvě tak vznikne prostor na setkání mezi českými a polskými kolektivy a budování přátelství mezi nimi, což je další z našich priorit,” říká Pavla Jenková, koordinátorka zapojování veřejnosti z týmu kandidatury.  

Díla jsme převedli do 3D formátu a v brýlích pro virtuální realitu si je lidé budou moci prohlédnout od 2. do 30. června v knihovnách celého kraje: v Knihovně města Hradec Králové, v Městské knihovně Náchodě, Jičíně, Rychnově nad Kněžnou, Trutnově, v polské Nowe Rudě a v Městské knihovně v Broumově.   

Výstavu byla slavnostně zahájena na Den dětí, ve čtvrtek 1. 6. 2023 ve 13 hodin v dětském oddělení Městské knihovny v Broumově. Na místě byli vyhlášeni finalisté a předány nehmotné odměny pro nejkreativnější dětské kolektivy. Ty vybírala porota ve složení: zástupce města Broumov, zástupkyně kandidatury a zástupkyně Odboru kultury a památkové péče Královéhradeckého kraje.    

„Porota vybírala z koláží, kreseb, animací, krátkých filmů, linorytu, 3D modelů a soch. Nebyl to jednoduchý výběr, ale porota posuzovala hlavně kreativitu a kolektivnost díla,” vysvětluje Pavla Jenková a dodává, že oceněné kolektivy se mohou těšit na den plný zážitků v Broumově, kde na ně čekají kreativní workshopy od Dětské galerie Lapidárium, a také prohlídka místního benediktinského kláštera a města. 

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)