Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Do boje s klimatickými změnami se přidávají další obce na Broumovsku
banner

Do boje s klimatickými změnami se přidávají další obce na Broumovsku

Kateřina Ostradecká

Pátek, 30. dubna 2021

Do boje s klimatickými změnami se přidávají další obce na Broumovsku

Strategická rada regionu Broumovsko připravila projekt „Adaptace na klimatické změny“, který chce pomoci v bojích se suchem a klimatickými změnami. Na Broumovsku budou zpracovány adaptační strategie řešící zádrž vody v krajině. Týkat se budou dvou povodí, a tím pádem celkem šesti obcí a měst, do kterých dané části povodí zasahují. V případě Stěnavy to jsou Broumov, Martínkovice a Otovice, v případě Dunajky jde o Polici nad Metují, Bukovici a Žďár nad Metují.

V rámci adaptačních strategií bude nejdříve celé území detailně zmapováno, na základě mapování a všech dostupných dat bude navrženo komplexní řešení nápravy krajiny zádrží vody, obnovou biodiverzity, snížením eroze či zdrsněním částí krajiny, které budou mít i protipovodňový efekt.

„Projekt by měl přispět k vyřešení většiny akutních lokálních problémů české krajiny, kterými je sucho, bleskové povodně nebo vodní a větrná eroze, a bude udělán nezbytný krok pro adaptaci české krajiny na klimatickou změnu,“ říká Petr Osoba, ředitel Strategické rady regionu Broumovska.

Adaptační strategie budou obsahovat návrhy konkrétních opatření v terénu, jejich prioritizaci, hrubý odhad finančních nákladů a návrh harmonogramu jejich realizace. Budou sloužit jako zásobník projektů, který obce mohou využít v rámci dlouhodobého rozvoje území.

Tento projekt byl podpořen grantem z Fondů EHP a Norska 2014–2021, z programu CZ-ENVIRONMENT.
Jeho realizace začala 1. března 2021 a potrvá 18 měsíců. Výstup projektu bude představen i široké veřejnosti. Bližší informace k projektu najdete na webu: https://srrb.broumovsko.cz.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)