Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Dobrovolní hasiči z Bukovice postoupili do krajského kola soutěže Plamen
banner

Dobrovolní hasiči z Bukovice postoupili do krajského kola soutěže Plamen

Za SDH Bukovice Adéla Nevoránková

Sobota, 5. června 2021

Dobrovolní hasiči z Bukovice postoupili do krajského kola soutěže Plamen

Ahoj, jmenuji se Adéla Nevoránková a už jste o mně nejspíše slyšeli. Asi od pěti let se věnuji hasičskému sportu. Začala jsem u SDH (sbor dobrovolných hasičů) Adršpach, bohužel se ztratil zájem dětí o kroužek a já jsem se rozhodla přestoupit. Ve 12 letech jsem tedy přestoupila k SDH Bukovice, kde působím doteď. Vždy mě bavilo poznávat nové věci: střílet ze vzduchovky, učit se první pomoc nebo schopnost orientování v terénu. Potkala jsem i spoustu přátel, se kterými tvoříme TÝM! Trávíme spolu každý pátek, občas i víkendy, když se konají závody. Teď vedu mladé hasiče jako instruktor a chystám se na školení, abych mohla začít dělat vedoucího mladých hasičů. 

V sobotu 29. 5. jsme po opravdu dlouhé době vyrazili na hasičské závody. Zúčastnili jsme se okresního kola Plamen, což je celorepubliková soutěž v požárním sportu. Cílem hry je rozvíjet dětské znalosti, dovednosti a vědomosti v oblasti požární ochrany. Jedná se o celoroční mimoškolní aktivitu dětí se zájmem o požární sport. Na trénování jsme měli pouze tří týdny. Okresní kolo se konalo v Náchodě na Plhově za přísných hygienických podmínek. Nesměli jsme se potkat s jinými družstvy, zkrátka jsme přijeli, odzávodili a odjeli. Za sebe mohu říct, že jsem byla nervózní více než děti. Tréninky byly dlouhé a velmi náročné, ale i tak jsme vše zvládli opravdu na jedničku. Závodilo se ve třech disciplínách: štafeta dvojic, štafeta 4 x 60 metrů a požární útok.

Štafeta požárních dvojic: Každé družstvo může postavit jednu nebo dvě pětičlenné štafety. Velitel, který pouze obíhá dráhu, může být u obou štafet jeden. První dvojice na dráze zapojuje hadici na hydrant a proudnici. Druhá dvojice poté naopak hadici odpojuje, smotává a odnáší do cíle.

Štafeta 4 x 60 metrů s překážkami: Družstvo je rozděleno na dvě štafety po čtyřech lidech. Každý z členů štafety zdolává jeden ze čtyř úseků: přeběhnutí kladiny, zdolání přeskoku, přemístění přenosného hasicího přístroje, přebor zapojení požárních hadic. Po každém úseku si mezi sebou jednotliví členové štafety předávají proudnici, kterou poslední člen zapojí do hadice a dopraví do cíle. Každá štafeta má jeden pokus, započítává se lepší čas štafety.

Požární útok: nejoblíbenější disciplína. Požární útok provádí sedm členů družstva. Družstva mají jeden nebo dva pokusy, započítává se lepší čas. Po odstartování běží celé družstvo od startovní čáry k základně s nářadím. Členové mají rozděleny úkoly – část má na starost připevnění sacího koše a nasání vody z nádrže, druhá část zapojuje hadice typu B a C na stříkačku, rozdělovač a proudnice. Oba proudy potom dobíhají k terčům, které musí naplnit vodou do potřebného množství. Disciplína je ukončena teprve, pokud jsou oba proudy úspěšné. Jinak je hodnocena jako nesplněná.

Ve štafetě dvojic a požárním útoku jsme obsadili první místo a na štafetě 4 x 60 metrů druhé místo. Když družstvo odzávodilo, jeli jsme domů a netrpělivě čekali na výsledky. Tipovala jsem druhé místo, ale s velkým překvapením jsme obsadili místo první, a tím jsme se dostali do krajského kola. Krajské kolo se koná 19. 6. 2021 v Hradci Králové. Nezbývá nám nic jiného než pořádně trénovat a držet si palečky do dalšího umístění. 

Pozn. redakce: Adéla Nevoránková je studentka Gymnázia Broumov. Na soutěži nechalo gymnázium ještě jednu stopu, a to další Adélu. Adéla Leppeltová maturovala na gymnáziu v roce 2020. V současné době je hlavní trénérkou družstva SDH Bukovice.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)