Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Dobrovolníci pomáhají zadržovat vodu v krajině
banner

Dobrovolníci pomáhají zadržovat vodu v krajině

Za spolek JULINKA Pavel Pinkava

Úterý, 22. září 2020

Dobrovolníci pomáhají zadržovat vodu v krajině

V dubnu Polický zpravodaj informoval o občanské iniciativě organizované skupinou dobrovolníků, kteří s představiteli města probírali možnosti spolupráce v otázkách adaptace na klimatickou změnu a zádrže vody v krajině. Tito dobrovolníci se pod hlavičkou spolku JULINKA a za podpory Evropského solidárního sboru, Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody a Správy CHKO Broumovsko na konci letošního léta pustili sami do práce v terénu a začali na území CHKO kopat první tůně na místech, kde se přirozeně voda stahuje nebo kam po deštích či tání bude stékat. Cílem je zpomalit odtok vody z našeho vysychajícího území, a navíc podpořit biodiverzitu v tůních a jejich bezprostředním okolí.

Ručně i za pomoci malého bagru zapůjčeného firmou PROTECHO Solutions s.r.o. z Liberce tak vznikly tři nové tůně u Březové, tři ve Vižňově a tři větší a několik menších v Adršpachu. Vhodnost umístění tůní byla předem vyjednána jak s majiteli pozemků, tak se správou CHKO Broumovsko. Tato aktivita zapadá i do přístupu definovaného modelem Živá krajina, který nejen na Broumovsku realizuje spolek Živá voda.

Na všech uvedených místech se do kopání pustili jak dobrovolníci z Police a okolí tak i 10 mladých lidí, kteří přijeli z dalších koutů republiky. JULINKA je prostřednictvím Sdružení dobrovolných aktivit INEX pozvala na dvoutýdenní pracovní pobyt se základnou v Adršpachu. Dobrovolníci v září kromě kopání tůní pomáhali i s čištěním Adršpašského potoka, ochranou stromků v lese a se zádrží vody na biofarmě. Díky jejich práci v našem kraji pomalu vzniká mozaika malých vodních ploch, které budou k zádrži vody přispívat.

Po práci měli dobrovolníci (možná bychom měli raději uvést dobrovolnice, těch byla velká většina) možnost diskutovat s hosty, kteří se k tématu vody vyjadřovali z různých úhlů pohledu – viz např. tání ledovců v Antarktidě, splavnost Labe během suchých období posledních let, mapování povodí toků pro následné projektování žádoucích přírodních prvků do krajiny až po nenásilné ale radikálněji laděné akce hnutí Extinction Rebellion a Limity jsme my směřující ke zvýšení povědomí veřejnosti ohledně globálního oteplování, klimatické změny, potřeby tlumení těžby uhlí či snižování spotřeby obecně.

Jedna nově vykopaná tůň posloužila i jako kolbiště pro bahenní zápasy, kamarádi z okolí pomohli s ochutnávkou základů ornitologie, jízdy na paddleboardu či horolezectví. Prostředí Adršpašsko-teplických skal a krásné počasí babího léta bylo ideální i pro výstupy na kopce v okolí a výpravy na kolech (která jinak sloužila i k dopravě na místa práce – díky tu patří i polické firmě Mr. Sport), jakož i k časně ranním otužileckým výkonům.

Byli bychom rádi, kdyby se k nám přidávali další zájemci o zadržování vody v naší krajině – třeba i prostřednictvím výsadby stromů (plánujeme akce na říjen-listopad), dalším kopání tůní, poskytnutím pozemků pro výsadbu a tůně či mapováním povodí našich potoků. Stát ani nikdo jiný to za nás neudělá.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)