Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Dobrovolníci pomohou zadržovat vodu v krajině

Dobrovolníci pomohou zadržovat vodu v krajině

René Herzán

Sobota, 21. srpna 2021

Dobrovolníci pomohou zadržovat vodu v krajině

Skupina mladých dobrovolníků přijede do Chráněné krajinné oblasti Broumovsko, aby tam ve dnech 29. srpna – 12. září 2021 pomáhala vrátit krajinu do stavu, ve kterém bude lépe zadržovat vodu. V rámci společného projektu (workcampu) organizace INEX-SDA a místního spolku JULINKA se budou dobrovolníci věnovat zejména kopání tůní a dalším aktivitám zaměřeným na ochranu přírody a podporu ekologického zemědělství.

Česká republika je plně závislá na deštích a zásobách podzemních vod, a pokud chceme přežít nadcházející sucha způsobená celosvětovými změnami klimatu, budeme potřebovat co nejvíce zpomalit odtékání vody z krajiny. Budování tůní proto přispívá nejen k zadržování vody pro potřebu člověka, ale také ke zlepšení životních podmínek obojživelníků, hmyzu, rostlin a dalších organismů úzce vázaných na mokřady a vodní prostředí. „Dobře fungující tůně však nejsou žádnou líhní komárů, protože jejich larvy zde mají své přirozené predátory, jako jsou čolci, larvy vodních brouků a vážek“, říká Pavel Pinkava, hlavní koordinátor projektu Zadržujeme vodu v naší krajině, a dodává: „Velké množství drobných opatření nám pomůže zaručit dostatek vody do budoucna. Případní zájemci se k nám mohou přidat, třeba i jen na část workcampu.“

JULINKA je spolek s více než 20 členy, kteří propagují aktivní občanství, dobrovolnictví, ekologii, turistiku a ochranu kulturního dědictví. Název spolku je pojmenován podle pramene Julinka na náměstí v Polici, který poskytuje pitnou vodu již déle než sto let. Na území CHKO Broumovsko členové spolku ve spolupráci s několika jinými spolky a mnoha dobrovolníky i Správou CHKO zbudovali již okolo 20 tůní. Mezinárodní workcamp pořádají letos již podruhé. Cílem tohoto workcampu je upozornit na problém vysychání krajiny, ukázat možnosti, jak podpořit zadržování vody v půdě, inspirovat místní obyvatele a motivovat je k zapojení se do dobrovolných ekologických aktivit.

Nezisková organizace INEX – Sdružení dobrovolných aktivit se mezinárodním dobrovolnictvím a mezikulturním vzděláváním zabývá od svého vzniku v roce 1991. INEX přijímá zahraniční dobrovolníky na workcampy (krátkodobé mezinárodní dobrovolnické projekty), které organizuje ve spolupráci s místními partnery v České republice, a zároveň vysílá české dobrovolníky na obdobné projekty do zahraničí. Z důvodu rizika šíření epidemie COVID-19 se INEX svými aktivitami letos zaměřil na lokální úroveň. Pro letošní dobrovolnickou sezónu společně s partnerskými neziskovými organizacemi, spolky a obcemi naplánoval téměř 30 workcampů po celém území České republiky, z nichž některé se již úspěšně uskutečnily.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)