Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Důvěřujeme demokracii, institucím a sami sobě? Odpovědi bude hledat konference 6. Broumovské diskuse
banner

Důvěřujeme demokracii, institucím a sami sobě? Odpovědi bude hledat konference 6. Broumovské diskuse

Kateřina Ostradecká

Neděle, 3. listopadu 2019

Důvěřujeme demokracii, institucím a sami sobě? Odpovědi bude hledat konference 6. Broumovské diskuse

Broumovské diskuse jsou tu! Šestý ročník dvoudenní diskusní konference, přístupné veřejnosti, se uskuteční 6. - 7. listopadu v sále Dřevník Vzdělávacího a kulturního centra Klášter Broumov. Diskutovat se bude na téma Důvěra a porozumění. Připraven je bohatý doprovodný program.

Tři diskusní panely a jedna Komorní rozmluva přivítají během středy a čtvrtka jedenáct hostů z celé České republiky. Diskutovat přijedou: bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová, břevnovsko-broumovský arciopat Petr Prokop Siostrzonek, bývalý premiér Vladimír Špidla, spisovatelka Iva Pekárková, publicista Roman Joch, senátor Martin Červíček, psychoterapeutka a signatářka Charty 77 Věra Roubalová Kostlánová, boromejka a pedagožka Angelika Pintířová, socioložka Markéta Sedláčková, historik Tomáš Petráček a dlouholetý ředitel Nadace Via Jiří Bárta. Moderace panelů se zhostí Světlana Witowská z České televize, Michael Rozsypal a Martina Mašková z ČRo Plus a moderátorka Daniela Brůhová. Vstupenky na konferenci je možné zakoupit na webu www.broumovskediskuse.cz.

"Šestý ročník Broumovských diskusí se během dvou dní dotkne různých témat, soustředit se však bude především na Důvěru a porozumění. Diskutovat budeme mj. i tyto otázky: Je důvěra základním předpokladem demokracie? Co způsobuje absence důvěry? Jak lze rozvíjet institucionální důvěru? Jak míra důvěry ve společnosti ovlivňuje kvalitu života? Proč (ne)důvěřujeme evropským institucím? Co je překážkou většího porozumění mezi generacemi? Co můžeme pro vyšší míru důvěry ve společnosti udělat my sami – každý z nás? Co je základním předpokladem porozumění v sousedských vztazích a komunitě?" uvedl Jan Školník, ředitel a zakladatel Agentury pro rozvoj Broumovska, která konferenci pořádá spolu se Vzdělávacím a kulturním centrem Klášter Broumov.

Hlavní program konference nyní vypadá takto:

6.11. / 10:00 - 12:30 / Panel I: Důvěřujeme státu a institucím?
> Eliška Wagnerová (býv. ústavní soudkyně, senátorka)
> Markéta Sedláčková (socioložka)
> Tomáš Petráček (historik, vysokoškolský pedagog)
Moderace: Michael Rozsypal (ČRo Plus)

6.11. / 14:30 - 17:00 / Panel II: 30 let naší demokracie: Proměny důvěry a porozumění
> Vladimír Špidla (bývalý předseda české vlády)
> Roman Joch (publicista, ředitel Občanského institutu)
> Martin Červíček (senátor a náměstek hejtmana KHK)
Moderace: Světlana Witowská (Česká televize)

7.11. / 9:00 - 11:30 / Panel III: Jak si více důvěřovat a lépe porozumět
> Angelika Pintířová (boromejka, pedagožka)
> Věra Roubalová Kostlánová (psychoterapeutka)
> Iva Pekárková (spisovatelka)
Moderace: Martina Mašková (ČRo Plus)

7.11. / 13:30 - 15:30 / Komorní rozmluva: Důvěra a porozumění v sousedských vztazích a v komunitě
> Petr Prokop Siostrzonek (arciopat břevnovský)
> Jiří Bárta (ředitel Nadace Via)
Moderace: Jan Školník (Agentura pro rozvoj Broumovska)

Pro veřejnost i hosty je připraven také doprovodný program: úterní koncert Barbory Mochowe, středeční číše vína, čtvrteční mše svatá, páteční komentovaná prohlídka vybraných kostelů tzv. broumovské skupiny, výstava Davida Hanvalda v Dětské galerii Lapidárium nebo výstava 30 let svobody (ve spolupráci s organizací Post Bellum).

Statutárním partnerem konference je město Broumov, hlavními partnery jsou Raiffeisen Leasing, Jan Barta, Hobra-Školník, Pro rozvoj Broumovska, Královéhradecký kraj a Saargummi. Partnery konference jsou Centrum Walzel, Sekyra Foundation, Edumed, Nadace OSF, Nadační fond Josefa Luxe, Coca Cola – Česko a Slovensko a Martina Rosová. Generálním mediálním partnerem je Česká televize, hlavními mediálními partnery jsou Hospodářské noviny a Český rozhlas Plus. Mediálními partnery jsou naše.broumovsko.cz a Místní kultura.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)