Dýňové slavnosti v Centru Walzel? Fenomenální!
.jpg)
Jedním slovem zhodnotila jedna z pořadatelek Lenka Wimmerová letošní Dýňové slavnosti, které se v sobotu konaly v Centru Walzel v Meziměstí. Téměř 400 návštěvníků, 18 soutěžních zákusků, několik desítek vystavených dýní, pokrmy, které na místě vařili Lenka Hlaváčková a Hynek Brabec z Penzionu Adršpach, speciální dýňové pivo, stylová výzdoba velkého sálu Walzelovky. "Za rok určitě budeme pokračovat a zase vymyslíme něco nového," dodala Lenka Wimmerová.
Dýňové slavnosti uspořádalo volné sdružení pěstitelů dýní nazvané Dýně pro broumovské tchýně. Cílem tohoto projektu je založení komunity dýňových nadšenců, kteří budou s láskou a péčí pěstovat nesprášené dýně pro směnnou semennou banku.
Ocenění za nejtěžší dýni, které věnovalo Centrum Walzel, si odnesli Lenka Henclová s manželem. Výsledek jejich zahrádkářské snahy vážil 29,54 kilogramů a o více než pět kilogramů překonal loňského vítěze. Nejkrásnější dýni volili sami návštěvníci a ti dali nejvíce svých hlasů dýni druhu Trombolino od Lenky Wimmerové. Vítězkou soutěže o nejlepší dýňový zákusek se stala Markéta Hanušová. Svůj dort nazvala Podzimní láska, o kterém jeden z porotců Jan Kubizňák řekl, že je hodný michelinské restaurace.
"Porota udělila více než polovině přihlášených soutěžních dýňových dezertů třináct nebo čtrnáct bodů z celkových patnácti možných. To svědčí o velké vyrovnanosti soutěžících. Jen jeden jediný ale získal plný počet, tedy patnáct bodů, na kterém se dva členové a jedna členka poroty shodli jednoznačně jako na nejlepším. Byl to skutečně sofistikovaný dort Markéty Hanušové, která tak suverénně zvítězila. Připomínám, že v loňském roce získaly plný počet bodů zákusky dva a porota o vítězi rozhodla na základě estetického dojmu. V případě Podzimní lásky Markéty Hanušové zvítězil vzhled, kvalita těsta, vynikající chuť, originalita, způsob použití dýně nejen v těstě, ale i ve zdobení kousky slazené pečené dýně v kombinaci s ořechy, stejně jako opravdu úchvatným celkovým dojmem," rozvedl hodnocení další z porotců Petr Bergmann a pokračoval:
"Letošní Dýňové slavnosti jsem vnímal jako ještě úspěšnější než loňský první ročník z hlediska snad pětinásobné návštěvnosti, ale také ještě výše nastavené laťky již tak vysoké kvality zákusků, které se zúčastnily soutěže. Jestliže porota, ve které jsem měl čest být členem loni i letos, označila v loňském roce dva dýňové zákusky za méně zdařilé či nepovedené, letos se to nedalo říct ani o jednom. Všechny byly opět naprosto originální, velmi chutné, velmi dobře upečené, v naprosté většině krásně esteticky upravené, na profesionální úrovni. Z hlediska kvality těsta, vhodnosti kombinací, využití dýně v pečení nebo zdobení dezertů a celkového dojmu je nutno říci, že porota měla letos velmi těžké rozhodování a posuzování.
Podobně jako v loňském roce jsme byli překvapeni různorodostí a nápaditostí dezertů, od kompotu a čatný, přes jednoduché Kočičí tlapičky nebo klasické dýňové muffiny, ovšem ve velmi netradiční receptuře, americké i spíše české koláče, ať už kávovo-kaštanové, makové, nebo skořicové, vše s výraznou dýňovou složkou, lívance z dýňového těsta, dýňovo-jablečný závin dochucovaný v jednom případě zázvorem a v druhém datlovou pastou, cupcake nebo bábovku z ořechovo-dýňového, přímo luxusního těsta, až po náročné dorty.
Dýňová slavnost se rozhodně vydařila a organizátorkám, stejně jako soutěžícím, bych rád vyjádřil svůj obdiv."