Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Eurovolby na Broumovsku vyhrálo ANO
banner

Eurovolby na Broumovsku vyhrálo ANO

Text a foto Bára Fialová

Úterý, 11. června 2024

Eurovolby na Broumovsku vyhrálo ANO

Volby do Evropského parlamentu na Broumovsku vyhrálo hnutí ANO 2011. Skokanem byli, stejně jako v celé republice, Přísaha a Motoristé. Volby provázela v kontextu eurovoleb rekordní účast, v oblasti se sběrným místem v Polici nad Metují přesáhla dokonce 37 procent voličů. Na některých místech, jako například v Teplicích nad Metují, však vysoké procento účasti ve volbách dotahovali návštěvníci regionu, kteří volili s voličským průkazem.

„Větší vlnu voličů jsme měli dnes ráno. Jinak chodí tak nějak průběžně,“ sdělili členové volební komise volebního okrsku číslo 7 v Broumově v sobotu ráno, druhý den eurovoleb. Nakonec se tady účast vyšplhala téměř k 29 procentům, což je například oproti roku 2014 téměř dvojnásobek. „Máme tradičně nižší účast, protože máme v obvodu Městský úřad,“ uvedl člen komise sedmého okrsku Jan Hamerský.

„Je pravdou, že volební účast je vyšší než v minulých evropských volbách, ale ve srovnání s ostatními volbami je to pořád smutné,” řekl vedoucí katedry politologie Milan Hrubeš. Například v druhém kole prezidentských voleb, které se konaly v loňském roce, přišlo k urnám přes 70 procent oprávněných voličů.

 

Raději jít volit než nadávat

K volbám v Broumově šel v sobotu ráno i mladý muž třímající volební lístek strany Přísaha a Motoristé se zakroužkovaným jménem Filipa Turka. „Lepší než nadávat na poměry, je jít k volbám a snažit se s tím něco udělat,“ vysvětlil, proč se rozhodl využít svého hlasovacího práva. „Budu volit Filipa Turka, protože se mi líbí, jak vystupuje na veřejnosti a taky věci, proti kterým chce bojovat,“ uvedl.

Dodejme, že bývalý automobilový závodník, podnikatel a influencer Filip Turek a jeho Přísaha a Motoristé se stali černým koněm letošních voleb. Krátce před volbami čelil Turek kritice. Objevila se například fotografie Turka jedoucího v autě se zdviženou pravicí, připomínající gesto hajlování. Potenciálním trestným činem se zabývá policie. Připomenuty byly také fotky v helmě se symbolem řecké neonacistické politické strany Zlatý úsvit, nebo statusy, z nichž lze vyčíst určitou oblibu Adolfa Hitlera. Turek přesto dostal po lídryni kandidátky ANO Kláře Dostálové druhý nejvyšší počet preferenčních hlasů, přes 152 tisíc a bude tak české voliče reprezentovat v Evropském parlamentu.

 

Ztracený Turek a problém Babiš

Otázkou je, nakolik Filip Turek bude moci reálně něco udělat s tématy, na které své voliče nalákal. Politici se v Evropském parlamentu řadí do frakcí, mezi které patří například Evropská lidová strana, Obnova Evropy nebo Identita a demokracie. „Protestní hlasy se zařadí do frakcí, které nemají v Evropském parlamentu koaliční potenciál, takže z hlediska evropské politiky jsou to ztracené hlasy,” řekla k tomu například ve volebním speciálu České televize ekonomka Jana Matesová, která řadu let zastupovala Českou republiku u Světové banky a dodala, že hlavní dvě témata, která se nyní v Bruselu řeší jsou konkurenceschopnost a bezpečnost Evropy.

Další volička, která v sobotu ráno v Broumově mířila k volbám, hodila hlas hnutí ANO 2011. Prý proto, že ji štve, jaké jsou tady poměry. Například, že v Broumově se starají všichni jen o náměstí a zbytek města neřeší. Na otázku, jestli si myslí, že s tím europoslanci v Bruselu něco udělají, odpověděla, že doufá, že ano.

Hnutí ANO patří v europarlamentu do liberální frakce Obnova Evropy. Jak psal zpravodajský web Euraktiv, členové už delší dobu vnímají ANO jako problém kvůli jeho populistickým a nacionalistickým proklamacím. Evropští liberálové loni odsoudili účast šéfa ANO Andreje Babiše na národovecké konferenci CPAC, udělili mu důtku a do Prahy poslali několik delegací, které měly zkoumat, do jaké míry ANO skutečně reprezentuje liberální hodnoty.

 

Broumovské kostely mají dál svého poslance

Před 67 tisíc preferenčních hlasů získal také stávající europoslanec a člen KDU-ČSL Tomáš Zdechovský, který společně s broumovským farářem Martinem Lanžim bojuje za záchranu broumovských kostelů. „Je to opravdu velká podpora a rád bych za ni poděkoval. Je to pro mě velký závazek pokračovat v práci, kterou jsem doposud v Evropském parlamentu vykonával. V záchraně broumovských kostelů budu pochopitelně pokračovat, je to běh na dlouhou trať. Dílčích úspěchů už jsme dosáhli, metou je však zařazení kostelů na seznam UNESCO. A to ještě chvíli potrvá,“ okomentoval volební úspěch pro Naše Broumovsko Tomáš Zdechovský. Na své projekty bude mít spolu s dalšími europoslanci dalších pět let, po které trvá mandát poslance Evropského parlamentu.

 

Přebírací místo Broumov – volební účast 31,18 %
ANO                                                    33,40 %
SPOLU (KDU-ČSL, ODS, TOP 09)        16,79 %
STAČILO! (KSČM, SD-SN, ČSNS)         10,85 %
Přísaha a Motoristé                           9,81 %
Starostové a osobnosti pro Evropu   6,05 %
SPD                                                     5,64 %
Piráti                                                  4,71 %

 

Přebírací místo Police nad Metují – volební účast 37,25 %
ANO                                                    26,05 %
SPOLU (KDU-ČSL, ODS, TOP 09)         23,12 %
Přísaha a Motoristé                           9,98 %
Starostové a osobnosti pro Evropu   9,16 %
STAČILO! (KSČM, SD-SN, ČSNS)         7,77 %
SPD                                                     6,69 %
Piráti                                                  5,57 %

 

Přebírací místo Teplice nad Metují – volební účast 35,07 %
ANO                                                    28,44  %
SPOLU (KDU-ČSL, ODS, TOP 09)         17,12  %
STAČILO! (KSČM, SD-SN, ČSNS)         12,91  %
Přísaha a Motoristé                           11,03  %
Starostové a osobnosti pro Evropu   7,83  %
SPD                                                     6,16 %
Piráti                                                  4,06  %

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)