Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Finále soutěže o Evropské hlavní město kultury se blíží
banner

Finále soutěže o Evropské hlavní město kultury se blíží

Michaela Plchová, foto archiv Broumov 2028

Úterý, 9. května 2023

Finále soutěže o Evropské hlavní město kultury se blíží

Tým kandidatury Broumov 2028 dokončuje s plným nasazením přihlášku do finále soutěže o Evropské hlavní město kultury.

Už jen necelý měsíc má před sebou tým kandidatury Broumov 2028 na dokončení přihlášky, tzv. bid booku, pro závěrečnou prezentaci. Na Ministerstvu kultury musí být v tištěné podobě odevzdaná nejpozději do 1. června.

Struktura přihlášky je stejná jako v prvním kole – je rozdělena do šesti kapitol a každá kapitola obsahuje sadu otázek. „Dohromady je to 43 otázek, na které musíme pečlivě odpovědět,“ vysvětluje hlavní koordinátorka kandidatury Marie Silondi. Zatímco v prvním kole byla témata projektu představována stručněji, nyní je potřeba rozepsat je podrobněji. Díky tomu má současná přihláška 100 stran včetně obrazového doprovodu, což je o 40 stran více, než měla přihláška do prvního kola. „Všechny otázky, které musíme zodpovědět, jsou veřejné,“ uvádí Marie Silondi. Zájemci je naleznou stránkách Ministerstva kultury ČR.

V přihlášce nejsou jen popisy projektů, ale představené je celé zázemí pro realizaci titulu Evropské hlavní město kultury – systém hodnocení, komunikace a marketing, zapojování veřejnosti… Celá přihláška obsahuje velké množství strategií a plánů, jakým způsobem se bude projekt realizovat a financovat. „Jde o stručný plán, co by se mělo dít, pokud získáme titul, a to až do roku 2029. Musíme dokázat, že jsme schopni takový velký projekt odbavit. Také z tohoto důvodu je velmi důležité, že je naším partnerem Královéhradecký kraj, který nám pomáhá v horizontálních tématech, nejenom finančně,“ upozorňuje Marie Silondi.

Podoba bid booku (čili přihlášky) je mixem uměleckého díla a faktických informací, v tom je její tvorba náročná, neboť je nutné do ní dostat spoustu informací a zároveň je prostor limitovaný. „Hodně času zabírá zvažování, jak co napsat, aby se co nejméně slovy přesně vystihlo všechno, co je důležité. Zároveň se snažíme některé odpovědi psát kreativním stylem tak, aby zapadaly do konceptu kreativního poutníka,“ vysvětluje Marie Silondi. Jiné kapitoly jsou naopak čistě faktické, například ty, které se týkají financí, či politické podpory.

Na přihlášce Broumova na Evropské hlavní město kultury pracuje osmičlenný tým a originální výtvarnou podobu jí dává grafické studio Upupæpop Evy a Jakuba Horských. Celá přihláška se bude tisknout v broumovské tiskárně.

Přihláška je první částí celkového hodnocení. Druhou částí je návštěva hodnotící komise přímo v Broumově. Ta přijede 26. června v pondělí na osmihodinovou návštěvu ve složení dvou zahraničních porotců, dvou českých, jednoho zástupce ministerstva kultury a jednoho člena Evropské komise, který dohlíží na to, zda všechno probíhá podle pravidel. Tým kandidatury pro ně připravuje program. „Můžeme říct, že se bude týkat toho, jaké je to být kreativním poutníkem,“ prozrazuje Marie Silondi. Po návštěvě Broumova jede komise do Českých Budějovic a ve čtvrtek 29. června se na Ministerstvu kultury ČR koná pro obě soutěžící města prezentace přihlášky. Ta trvá třičtvrtě hodiny a je do detailu připravená. Poté následuje hodina a půl, během níž klade porota týmu kandidatury otázky. Oproti loňskému prvnímu kolu toto dotazování potrvá dvojnásobek času. „Budeme se na to intenzivně připravovat celý červen, je to opravdové ,grilování´,“ říká Marie Silondi. Podle ní je skvělou pomůckou na přípravu veřejný report z prvního kola, v němž porota uvádí své důvody, proč dala přednost Broumovu a Českým Budějovicím, a naopak z jakých důvodů Liberec a Brno nepostoupily. V pátek 30. června v odpoledních hodinách proběhne na ministerstvu kultury tisková konference, kde porota oficiálně vyhlásí vítěze – budoucí Evropské hlavní město kultury 2028.

Pro vítězství v soutěži jsou tedy důležité všechny tři části: bid book, návštěva daného města a prezentace před porotou. Po vyhlášení vítězů komise opět vydá report, v němž shrne své důvody a výběr vítězného města. Také tento report je veřejný. Zájemci jej najdou na stránkách Evropské komise pod záložkou Evropská hlavní města kultury, případně v síti Culture Next Cities, do níž se nyní Broumov také zapojil.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)