Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Hlasujte pro své srdcové projekty
banner

Hlasujte pro své srdcové projekty

Pavla Jenková, foto archiv MP

Pondělí, 21. listopadu 2022

Hlasujte pro své srdcové projekty

Ve čtvrtek 17. listopadu bylo spuštěno veřejné hlasování o vítězné projekty v grantové výzvě Máme rádi Broumov(sko). Letos do něj postupuje celkem 8 projektů a hlasovat je možné až do 30. listopadu. Přinášíme přehled projektů.  

Další grantová výzva Máme rádi Broumov(sko) pomalu vrcholí a na začátku prosince již budeme vědět, které projekty se budou v dalším roce realizovat a oživí tak náš region. Do letošního veřejného hlasování postupuje 8 projektů z Broumov(sk)a, které budou soutěžit o vaši přízeň. Díky veřejnému hlasování můžete rozhodnout, jaké projekty na Broumovsku chcete. Hlasování bude spuštěno symbolicky 17. listopadu a potrvá do půlnoci 30. listopadu 2022 na následujícím odkazu: https://application.decision21.org/mame-radi-broumovsko-2022. Mezi projekty s nejvíce hlasy se rozdělí až 180 000 Kč.

 

Jak na hlasování?

Jednoduše! Potřebovat budete jen připojení k internetu a mobilní telefon. Hlasovat můžete na výše uvedeném odkazu od 17.11. do 30.11., a to vždy pouze jednou. Po zadání telefonního čísla vám na mobil přijde SMS zpráva s unikátním kódem. Ten vyplníte na webové stránky a je to – můžete hlasovat! už můžete hlasovat. Hlasování se zúčastnit může kdokoli z Broumovska starší 12 let.

 

A jaké projekty se ucházejí o vaši přízeň?

Jsou rozmanité a z celého našeho regionu. Pojďme si je představit:

 

Projekt: Obyčejně neobyčejní, žadatel: Jindřich Novotný

Podcast Obyčejně neobyčejní je projekt, který založili čtyři studenti v lednu 2022. Jedná se o sérii rozhovorů, která seznamuje posluchače s obyčejnými lidmi z Broumovska, kteří dokázali neobyčejné věci ve svém oboru. V každé epizodě mají posluchači možnost seznámit se s příběhem daného hosta a dozvědět se, jaká cesta vedla k jeho úspěchu.

Podcast je rozdělen do desetidílných sérií, kdy každý desátý díl se natáčí před živým publikem a je ozvláštněn doprovodným programem. První živé natáčení se odehrávalo v Kreslírně broumovského kláštera, kde hosty byly Petra a Karolína Soukupovy. Další živé natáčení proběhne v únoru v broumovském Infocentru, kde hostem bude Martin Stiller.

Podcast nabízí neobyčejné příběhy, které mohou být inspirací pro mnoho mladých lidí z celého Broumovska a zároveň dává prostor pro setkávání diváků na živých natáčeních.

A proč by měl být podcast podpořen?

Podcast je tvořen jak na Spotify, kde má audio podobu, tak i na Youtube jako video. V současné době je nahráván na jednu kameru, která je zapůjčena z Gymnázia Broumov, a nabízí pohled na celou nahrávací místnost. Podcastový tým se rozhodl zkvalitnit následující řady podcastu nákupem tří kamer, které by nabízely detailnější pohled. Zároveň se tyto kamery využijí na živých natáčeních. V rámci zachování původní myšlenky podcastu by se kamery půjčovaly Tomáši Valáškovi například pro příměstský filmový tábor. Druhou variantou je zapůjčení kamer k výuce na Gymnáziu Broumov pod odborným dohledem Michala Hnyka.

 

Projekt: Vernéřovické zastávky, žadatelka: Jitka Exnerová

Vizí projektu je revitalizace kulturního prostředí v obci Vernéřovice, zejména autobusových zastávek.

Zastávky jsou místem setkávání generací. Děti dojíždí na mimoškolní aktivity, do školy. Senioři cestují za službami. Turisté přijíždí navštívit národní kulturní památku – kostel sv. Michaela, archanděla a kulturní nadšenci vystupují na zastávce s cílem zažít koncertní atmosféru v Soulkostele. Cílem projektu je zpříjemnit všem generacím místo čekání a vytvořit prostor pro sousedskou komunikaci, prostřednictvím květinové výsadby, výmalby zastávek a vytvořením knihobudky. Rekonstrukce zastávek přispěje ke kultuře městské mobility, motivuje občany k omezení využití osobního automobilu, snížení uhlíkové stopy využitím ekologičtější hromadné přepravy. Hlavním pilířem projektu je účast občanů, společné vytvoření a následné užívání.

 

Projekt: Putování za švédským bubeníkem, žadatel: Jan Hamerský

Masopustní průvody z Broumova vymizely, a to je velká škoda. Pojďme si připomenout pověst o švédském bubeníkovi, který straší v křinickém lese od zimy roku 1647, kdy se pod polickou horou Hvězda střetla dvě hladová a zubožená vojska, císařské a švédské.

Putování za švédským bubeníkem začne 18. 2. 2023 na kostelním náměstí v Broumově, v jehož zdech dodnes vězí kule z Třicetileté války. V průvodu bude vřele přivítán kdokoliv, kdo si předem připraví divokou maškaru stylem „co dům dal“ a pobere co nejvíc chleba a špekáčků. Masopustní rej se vydá za hudby a obecného veselí k restauraci Amerika, kde proběhne vojenskými písněmi proložená přednáška o bitvě pod polickou horou, zatímco ti mladší si budou moct vyzkoušet život běžného žoldnéře; od šermu po pohyb v bojovém útvaru. Restaurace Amerika pro začátek nabídne něco teplého na zahřátí a opékání špekáčků už bude na maškarách.

 

Projekt: Hmyzí dům v Pellyho parku, žadatel: MC MaMiNa, z.s.

Naším záměrem je vybudování hmyzího domu v Pellyho parku v Polici nad Metují. Prospěšného hmyzu na planetě ubývá. Hmyz je velmi důležitý a je potřeba, aby měl kam naklást svá vajíčka, ze kterých se vylíhnou larvy, a nakonec se vyvine dospělý jedinec. Chceme jeden takový dům vytvořit na místě, kde je nejen potřeba, ale kde zkrášlí a zútulní prostor, kde se setkávají celé rodiny.

Pellyho park je v centru města a začíná se po letech probouzet k životu. Věříme, že hmyzí dům přispěje k větší návštěvnosti místa. Děti si budou moci prohlédnout hmyzí život přímo z první ruky a do samotné stavby je zapojíme. Bude opravdu velký a do jeho zabydlování zapojíme co nejširší okruh lidí. Děti si v Pellyho parku budou nejen hrát, ale přímo na místě se budou praxí učit o přírodě.

 

Projekt: Zasaď strom, postav stůl, prones slovo!, žadatel: Nadační fond Gymnázia Broumov

Oživení gymnaziálního dvora – zelení, mobilní venkovní učebnou, kulturními a společenskými akcemi. Naučme studenty zahradu budovat, učit se v ní i relaxovat. Zlepšeme prostředí školy i její okolí. Změňme dvůr v inspirativní prostředí, vytvořme výukový, sociální i kulturní prostor, nejen pro gymnazisty, ale i žáky dalších škol, rodiče, veřejnost.

Díky projektu dojde k následujícím aktivitám:

1.) Kultivace zeleně – bylinková zahrádka, zasazení dvou, tří vzrostlých stromů dle výběru studentů i žáků ZŠ Hradební

2) Učme se spolu venku – vzájemná pomoc ve výuce, otevření prostoru společným výukovým projektům s regionálními ZŠ i MŠ, postavení mobilní učebny z několika přenosných stolů s lavicemi a židlemi

3) Kulturní a společenské aktivity – místo relaxace pro mládež, možnost pořádání třídních, celoškolních i regionálních akcí = otevírací program: 1. Slam May Poetry (májový open air).

 

Projekt: Amfiteátr, aneb místo pro setkávání, žadatel: Základní škola a Mateřská škola, Teplice nad Metují

Cílem projektu je přeměnit travnatou stráň na školním pozemku v Teplicích nad Metují na přírodní amfiteátr, který bude sloužit jako místo pro společné setkávání žáků a jejich rodičů a prarodičů. Zároveň bude prostor sloužit i jako zelená učebna pro potřeby vzdělávání žáků základní i mateřské školy. Získané finance budou použity na terénní úpravy - 3 řady hlediště budou řešeny s použitím akátových či jasanových palisádových kůlů, dotvořené vrstvou kačírku. Zadní část bude osázena keři a květinami.

 

Projekt: Jarní radovánky s mezinárodní účastí, žadatel: Základní škola a Praktická škola, Broumov

Prostřednictvím tohoto projektu chce škola navázat na mezinárodní spolupráci s polskou školou, která byla přerušena z důvodu COVIDU 19. Cílem projektu je nejen mezinárodní spolupráce a odstraňování bariér mezi školami, ale také aktivní zapojení rodičů a zákonných zástupců do dění školy. V rámci projektu budou uskutečněny „dílničky“ kde děti, žáci i návštěvníci akce budou vyrábět drobné suvenýry s jarní tematikou (materiál – dřevo, přírodniny, látky …). Dále v rámci projektu proběhne kulturní program, kde se budou prezentovat děti z MŠ, žáci školy i žáci hostující polské školy. Na závěr projektu bude společné opékání špekáčků spojené s písničkou a závěrečné poděkování všem zúčastněným.

 

Projekt: Letem světem, žadatel: Základní umělecká škola Broumov

Letem světem je multikulturní prokomponované vystoupení dětí ze Speciální ZŠ Kladská Broumov, Dětského domova Broumov, tanečních skupin a žáků a učitelů ZUŠ Broumov, lektorů (i případně dalších) – tedy propojování různých společenských a etnických skupin a podpora vzniku dobrých sousedských vztahů a nových přátelství napříč Broumovem. Nevyčíslitelnou hodnotou takové akce je veřejnosti reálně předložená spolupráce lidí, dětí z různých sociálních kruhů a vrstev = tzv. „boření předsudků a zbytečných bariér“.

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)