Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Hodiny na klášterní věži opět fungují

Hodiny na klášterní věži opět fungují

René Herzán

Středa, 19. února 2020

Hodiny na klášterní věži opět fungují

Minulý týden byly opraveny hodiny na věži kláštera v Broumově. Opravu provedl Petr Skála ze Sadské.

Hodinový stroj pochází z roku 1781 a je dílem hodináře Jeremiáše Langera z Jičína. V roce 1993 byl opraven místním kovářem Kavkou. V roce 2017 byl k původnímu hodinovému stroji osazen automatický natahovací stroj.

"Nyní jsem opravoval stroj rozvodu k ciferníkům. Ozubená kola převodů k jednotlivým ciferníkům měly špatné uložení, zuby měly špatný záběr. Závady na tomto rozvodu způsobovaly, že každý ciferník ukazoval jiný čas a v konečném důsledku vedly k zablokování převodu a k zastavení chodu hodin. Stroj rozvodu byl seřízen, seřízen byl i čas na všech cifernících. Byly opraveny i drobnější nedostatky na hodinovém stroji – povolená matka na rameni páky spouštění čtvrťového odbíjení a uvolněny některé klínky. Hodinový stroj jsem také namazal," uvedl ve své zprávě Petr Skála.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)