Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Domů
  • Zprávy
  • Hotel Veba v sobotu zavoněl jídly z japonské, thajské a indické kuchyně

Hotel Veba v sobotu zavoněl jídly z japonské, thajské a indické kuchyně

René Herzán Neděle, 14. února 2016

Hotel Veba v Broumově pozval v sobotu večer gastronomické fajnšmekry na Orientální večer. Pětichodové menu provedlo přítomné chutěmi a kuchyněmi Japonska, Thajska a Indie. Menu pro tento večer navrhli a připravili kuchaři Petr Marek a Unnikrishman Govindan.

Hotel Veba v sobotu zavoněl jídly z japonské, thajské a indické kuchyně

"Asijská kuchyně je strašně rozmanitá. Dnes tu budeme prezentovat kuchyni indickou, bude tu mít zastoupení thajská kuchyně a samozřejmě i japonská. Zahájíme předkrmem, japonským sushi. Zvolili jsme dvě varianty – kalifornskou rolku, což je varianta japonského sushi, kterou vymysleli v Americe, a máme tu sushi, které je z tuňáka, s avokádem, s lososem a s japonskou ředkví. Japonci když stolují, tak to jídlo zároveň prožívají vnitřně, chuťově. Tato kuchyně je kontrastní svými barvami, oni jedí očima, jedí chutí, jedí všemi smysly. To jídlo je nádherné, je servírované na krásném porcelánu," představil první chod Petr Marek a pokračoval v popisu dalších jídel.

"Jako druhý chod jsme zvolili typické indické jídlo kari, speciálně ze státu Kérala. Indie je veliká a rozmanitá a každé kari má své. Kérala kari zde bude s krevetami. Při třetím chodu má zastoupení thajská kuchyně, při které využíváme úžasnou chuť citronové trávy, chilli a koriandru. Máme připravenou polévku Thom kha goong, což je jedna z nejznámějších národních polévek. Je to kuřecí polévka a použili jsme veškeré ingredience typické pro tento region plus vývar z krevet a drůbeže. Tato jídla se dělají dlouhodobě, základy se připravují už den předem, aby se vytáhlo to nejsilnější ze všech ingrediencí. Ty chutě se musí rozležet a takzvaně rozvinout.

Pro hlavní chod večera jsme zvolili indickou kuchyni. Bude to indická Chicken tikka masala, což je obdoba národního jídla, jako u nás třeba svíčková. Každý indický stát má svoji chicken tikku masalu, někde mají více smetany, někde mají víc zeleninového základu, podobně jako u nás. Toto jídlo se vždy podává s rýží basmati, která je v Indii tradiční. Tady ji máme se šafránem a s kešu oříšky.

Nakonec jsme připravili indický desert. Takový pomyslný indický, protože oni nemají moc desertů založených na sladké chuti. Teď jsou velmi populární indické lasi, což je nápoj z různých druhů ovoce. My tu máme mangový nápoj a budeme ho mít udělaný ve stylu fusion, což znamená, že národní ingredience máte doplněné ingrediencemi odjinud. Takže dnešní lasy bude spojením indického a evropského stylu."

Všiml jsem si, že po stolech je rozsypáno několik druhů koření. "Ano, to stolování je o chuti, ale také o vnímání. Jsou tam známé druhy koření, skořice, kardamon, badyán, muškátový oříšek, šafrán. Máme to udělané proto, že když se zapálí svíčka a to koření se zahřeje, tak voní," vysvětlil Petr Marek.

Petr Marek pracuje už deset let v pražském hotelu Mandarin Oriental. "Nepocházím odtud, ale vystudoval jsem hronovskou hotelovku, dnes již bývalou. Potom jsem pracoval v německém Mnichově, kde pro mne začala éra získávání zkušeností. Asi rok jsem působil také na lodi. Po návratu do Čech jsem získal kontrakt do pražského hotelu Hilton, a pak jsem přestoupil do nově otevřeného hotelu Mandarin Oriental."

"Poděkování patří všem hostům, kteří na Orientální večer přišli a vytvořili nádhernou atmosféru. Poděkování také patří všem, kteří na tomto večeru pracovali a na přípravě se podíleli. A zvlášť děkuji oběma kuchařům, mým kamarádům, Petrovi a Unnimu, je radost s nimi pracovat a ještě větší radost je jejich kouzelná jídla jíst," zhodnotila večer vedoucí provozu Hotelu Veba Gabriela Špůrová.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)