Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Hynčice: Zkontrolujeme mosty a vybavíme hasiče

Hynčice: Zkontrolujeme mosty a vybavíme hasiče

Bára Fialová, foto archiv obec Hynčice

Čtvrtek, 26. září 2024

Hynčice: Zkontrolujeme mosty a vybavíme hasiče

Padesátiletá voda na Stěnavě zalila o nedávných povodních také Hynčice. Škody na obecním majetku ještě nejsou vyčíslené. Už nyní ale vedení obce plánuje udělat opatření, aby v případě dalších povodní nezůstala obec odříznutá od světa.

„Pamatuju tady tři povodně a vždycky to je stejné. Průtok pod mostem ve středu obce se ucpe naplaveninami a voda se vylije z břehů. Nejvíce ohroženy jsou domy přímo na břehu řeky. Obec se nachází v údolí, a tím pádem se při takovéto povodni obcí nedá projet, což pak značně komplikuje práci záchranného systému a Hynčice jsou zcela odříznuté od světa,“ říká starosta Hynčic Martin Harušťák s tím, že v obci by bylo možné pro účely hasičů a Integrovaného záchranného systému využít jako objízdnou trasa stávající polní cestu. Tu však pro tyto účely musí obec zpevnit, tedy upravit a vysypat štěrkem. V současné době je cesta neprůjezdná.

 

40 let starou Avii jsme utopili

„Potřebujeme také dovybavit naše hasiče. Čtyřicet let stará Avie se nám během letošních povodní „utopila“. Naši hasiči nemají ani základní vybavení jako jsou rukavice a gumáky, vše si přinesli vlastní. Během prohlídky po povodních jsem se o tom bavil s panem hejtmanem a s ředitelem krajských hasičů. Dostali jsme příslib podpory od kraje, tak uvidíme,“ říká starosta.

V prvé řadě ale musí Hynčice zjistit, v jakém stavu jsou po povodni místní mosty. Kromě mostu v centrální části obce se zde nachází ještě jeden, sto let starý most a také lávka pro pěší. Všechny přijede zkontrolovat statik.

„Dále nám voda zaplavila čističku odpadních vod k obecním bytovým domům. U té budeme řešit buď opravu nebo výměnu. Místní komunikace jsme prozatím zavozili štěrkem a jejich úprava nebo oprava bude předmětem dalšího jednání. Další škody se objeví až po vyčerpání vody a pravděpodobně až po zimě,“ uzavírá starosta.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)