Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Ilegální motokros v CHKO Broumovsko
banner

Ilegální motokros v CHKO Broumovsko

DSO Broumovsko

Neděle, 30. května 2021

Ilegální motokros v CHKO Broumovsko

Smutným dopadem koronavirového období je zvýšený výskyt motorkářů a jezdců na čtyřkolkách na Broumovsku. Ruší zvířata při kladení mláďat i při hnízdění, ničí cesty, vyjíždějí koleje na cizích pozemcích, poškozují stromy odíráním kořenových náběhů a rozjíždějí drobné vodní toky.

Počínání bezohledných jezdců však nevadí pouze přírodě samotné. Problém se týká také obyvatel obcí, a to především kvůli hluku, dále se o své hlásí myslivci, lesníci, majitelé pozemků i rekreanti.

Řidiči motorek porušují hned několik zákonů, zejména tyto zákony ČR:

Zákon č. 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny: tento v § 26 zakazuje vjezd motorových vozidel na území chráněné krajinné oblasti,

Zákon č. 289/1995 Sb. o lesích: tento v paragrafu 53 zakazuje vjezd a stání motorových vozidel v lesních porostech i na účelových lesních komunikacích, dále ve stejném paragrafu zakazuje rušit v lese klid a ticho nadměrným hlukem.

Zákon č. 449/2001 Sb. o myslivosti: tento v paragrafu 9 zakazuje plašit zvěř, rušit ji při hnízdění a kladení mláďat, a to i hlukem a pojezdem motorovými vozidly.

Zákon č. 140/1961 Sb. trestní zákon: tento upravuje v § 257 poškozování cizí věci a v § 258 zneužívání vlastnictví.

Přestože za porušení zákona hrozí pokuta až 100 tis. korun, je potíž s identifikací jezdců na strojích bez SPZ. S tím může pomoci státní správě každý z vás. Chraňme si své místo pro život, chraňme přírodu a chovejme se ohleduplně.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)