Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Jsme jen kapkou v moři, ale i ta je potřebná
banner

Jsme jen kapkou v moři, ale i ta je potřebná

Michaela Plchová, foto MP a P. Frydrych

Pondělí, 28. února 2022

Jsme jen kapkou v moři, ale i ta je potřebná

Víkendová materiální sbírka pro Ukrajinu, kterou vyhlásilo Skautské středisko Skaláci ve spolupráci s Muzeem papírových modelů v Polici nad Metují zvedla okamžitě obrovskou vlnu solidarity a předčila očekávání.

„Toaletní papíry támhle na schody, dětské plínky také. Oblečení si musíte odnést zpátky, vezmeme si jedině tuto zimní kombinézu,“ rázně rozhoduje paní v černém tričku, která od dárců přebírá věci. Je neděle dopoledne a já stojím na prahu Muzea papírových modelů v Polici nad Metují s papírovou krabicí v ruce a naslouchám pokynům zpod schodů. Hned za dveřmi vyrostla hromada toaletních papírů a jednorázových dětských plen, během dvou následujících hodin se z ní stane hora. Dole v chodbě pod schody se činí několik žen, které dále třídí donesené věci.

„Všechno bylo úplně náhodou a ráz na ráz,“ říká Martina Frydrychová, která společně s Hanou Kohlovou ze Skautského střediska Skaláci sbírku zorganizovala. „Hned, jak se objevily první zprávy o válce na Ukrajině, měla jsem na messengeru několik dotazů, zda něco pořádáme. Napadlo mě tedy zavolat Handě Kohlové, jestli něco neuděláme. Zkušenosti už máme, neboť jsme spolu zorganizovali akci Šijeme roušky Policko. Tehdy se okamžitě zapojilo 200 žen, které šily roušky a my jsme denně odvážely tisíc roušek kamkoli bylo potřeba,“ vysvětluje Martina Frydrychová, jak nápad vznikl. Obě ženy si daly den na přemýšlení, ale už po několika hodinách Hana Kohlová zjistila, že v Rychnově nad Kněžnou a Dobrušce se pořádá sbírka pro Ukrajinu.

Na podnět ukrajinského chirurga MUDr. Stanyky, pracujícího v rychnovské nemocnici, vznikla v krátkém čase víkendová sbírka: „Doktor Stanyka má na Ukrajině celou rodinu. Ruská invaze se ho přímo dotýká, denně mu chodí desítky zpráv o hrůzách, které se v jeho rodném Chersonu dějí. Seznam věcí konzultoval přímo s primářem chersonské nemocnice. Problém je v tom, že jsou paralyzované veškeré obchody a služby. Lidem chybí, a hlavně budou v nejbližších dnech chybět, základní hygienické potřeby. Sbírku jsme zorganizovali narychlo,“ vysvětlují ve společném prohlášení místostarostka Rychnova Jana Drejslová, starosta Týniště Libor Koldinský, starosta Kostelce František Kinský a místostarosta Dobrušky Miroslav Sixta.

„Zavolala jsem tam a ani jsem nedopověděla první větu a oni hned řekli, že budou rádi, když se zapojíme. Vytvořili jsme tedy facebookovou událost a během pár hodin tady byly davy lidí,“ říká Martina Frydrychová.

Že zájem o sbírku neopadl ani druhý den, dosvědčuje fronta, která se tvoří před vchodem do muzea. Lidé přijíždějí nepřetržitě po celé nedělní dopoledne, přinášejí potřebné věci a v místním supermarketu se tenčí zásoby jednorázových plen i dětské výživy.

„Vybíráme hlavně trvanlivé potraviny pro miminka, hygienické potřeby pro maminky, to je velice důležité, na to se zapomíná. Důležité jsou také vlhčené ubrousky, protože když není voda, jak sebe a děti omyjete? Dále pak toaletní papír a lůžkoviny, především deky. Ty jsou nejlepší, dekou se zabalíte a můžete pod ní i usnout,“ vypočítává paní Anna Faturová z Muzea papírových modelů, co všechno od lidí přebírala. „Některé věci jsme vzít nemohli, jako například prošívané deky, to zabere hodně místa a není to praktické. Nebo tu byla přemíra oblečení, to už jsme též odmítali. Chtěla jsem, aby se odvezlo co nejvíce užitečných věcí, jež lidé skutečně využijí.“

Stejně jako ostatní, pochvaluje si paní Faturová solidaritu, která se zvedla: „Vím, že jsme kapkou v moři, ale je úžasné, jaká vlna solidarity se zvedla. Na lidech vidíte, jaký kdo opravdu je. Přišla třeba jedna paní s chlapečkem a zůstala a pomáhala půl dne… Chlapi nám na sebe nechávali telefon, kdybychom potřebovali něco odvézt, lidé nabízeli pomoc.“

Obrovský zájem o sbírku potvrzuje i Martina Frydrychová: „Lidí chodí opravdu hodně. Nejdříve jsme si mysleli, že to odvezeme vlastními auty do Dobrušky v neděli přes poledne. Ale už včera odjely tři dodávky odpoledne, večer dvě další a teď tu stojí další dvě,“ poukazuje na dvě dodávky, z nichž jedna patří hasičům a upozorňuje, že mají domluvené ještě další dobrovolné hasiče. Ti přijedou s velkými auty a pomohou sbírku odvézt do Dobrušky.

V sobotu rovněž přijela část sbírky převzít Charita ČR z Červeného Kostelce a vezla to rovnou na slovensko-ukrajinskou hranici. „Máme zprávy, že v noci to v pořádku vyložili, ráno jsem s nimi mluvil,“ říká ředitel Muzea papírových modelů Pavel Frydrych a dodává: „A pak vlastně ještě odjíždělo soukromé auto paní Zocherové a ta by snad měla přivézt zpět i nějaké lidi.“

Jestli bude sbírka, zaštítěná skautským střediskem Skaláci a Muzeem papírových modelů pokračovat, se zatím neví. „To zatím nevíme. Jisté je, že dnešním dopolednem tato sbírka končí, neboť máme jistotu, že v Dobrušce se o věci postarají a pomoc dorazí na slovensko-ukrajinskou hranici a dále na Ukrajinu,“ vysvětluje Martina Frydrychová a upozorňuje, že odkazy na další vznikající sbírky se začínají objevovat na facebookových profilech.

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)