Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Kam zajít pro Betlémské světlo

Kam zajít pro Betlémské světlo

Michaela Plchová

Pondělí, 20. prosince 2021

Kam zajít pro Betlémské světlo

V sobotu 18. 12. přivezli skautky a skauti z polického střediska Skaláci do našeho kraje Betlémské světlo. Protože slavnostní a hromadné připalování Betlémského světla není letos možné, vytvořili skauti síť míst, kde bude možné si světlo převzít. 

Po celý týden před Štědrým dnem bude možné si Betlémské světlo připálit v kostele svatého Vavřince v Teplicích nad Metují a také na Horních Teplicích na adrese Horní 61 (rodina Mrázových). U domů není nutné zvonit a ptát se na svolení, stačí si přinést lucerničku se svíčkou, špejle by měly být připraveny.

Ve čtvrtek 23. 12. bude Betlémské světlo k dispozici také v České Metuji na obecním úřadě a v Dědově ve staré škole. Na Štědrý den pak můžete připálení světýlka spojit s odpolední procházkou ke kostelu v Polici nad Metují (od 14 do 16 hodin) nebo k Muzeu papírových modelů (od 10 do 15 hodin).

Betlémské světlo přicestovalo do Česka z Rakouska, kde ho na hranicích vyzvedli kurýři z řad skautů od svých rakouských kolegů již minulou neděli. Tradičně se světlem vyrazili nejprve vlakem do Brna, kde ho předali diecéznímu biskupovi Vojtěchu Cikrlemu. Dále Betlémské světlo putovalo do Prahy, Olomouce, Ostravy, Pardubic a dalších velkých měst.

Tradice Betlémského světla putujícího Evropou se zrodila v roce 1986 v Rakousku. Cílem je šířit spolu se světlem myšlenku pokoje, přátelství a míru. Betlémské světlo je tím symbolickým světlem, které překonává tmu vnitřní i vnější. Skauti se o jeho šíření starají více než 30 let a mezitím si jeho připálení našlo oblibu u široké veřejnosti.

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)