Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Když Broumov tančí
banner

Když Broumov tančí

Michaela Plchová, foto Jitka Smolíková

Pondělí, 27. června 2022

Když Broumov tančí

Přinášíme reportáž a fotoreportáž Jitky Smolíkové ze čtvrteční akce Oslavuj a oživuj Broumov, na které byla – kromě jiného – představena nová Kulturní koncepce pro roky 2022-2023.

Ve čtvrtek 23. června od 16 hodin proběhlo na Mírovém náměstí v Broumově poslední z akcí Ty tvoříš Broumov pod názvem Oslavuj a oživuj Broumov. Jednalo se o sérii setkání s obyvateli Broumova spolu s lidmi z přípravného týmu kandidatury Broumova na Evropské hlavní město kultury 2028.

Nejprve se představili Duhoví tanečníci – děti ze Základní a Praktické školy Broumov –pod vedením paní Jiráskové. Jejich taneční vystoupení sledovalo množství příznivců, rodičů a příbuzných. Děti si vystoupení pěkně užily a sklidily zasloužený potlesk.

Následovalo představení 2. ročníku grantové výzvy Máme rádi Broumov(sko). Koordinátorka projektu Pavla Jenková vzpomněla loňské úspěšné projekty a dodala: „Můžete se jimi letos inspirovat a podat do grantové výzvy vlastní projekt.“ U mikrofonu přivítala také Sáru Dittrichovou, loňskou vítězku speciální ceny starosty města, díky níž mohla se svými spolužačkami a spolužáky z 6. A ZŠ Hradební realizovat pod vedením paní učitelky Jitky Barvířové svůj projekt Stone balancing v Broumově. „Baví mě, jak si s tím můžu vyhrát a zkoušet, do jak velké výšky se mi podaří kameny naskládat,“ prozradila Sára Dittrichová a doporučila začátečníkům vyzkoušet 3 patra kamenů. Zkušenější prý zvládnou i 6 pater. Na její projekt Stone balancing můžete narazit na několika místech – na Kostelním náměstí, u dubu v klášterní zahradě, u vstupu do kláštera, na Mírovém náměstí, u Hladomorny a u kostela Panny Marie. Na všech těchto místech najdete kameny, z nichž je možné stavět věže a zkoušet tak rovnováhu. Připomeňme, že v letošním roce se mezi úspěšné žadatele výzvy Máme rádi Broumov(sko) rozdělí 180 tisíc korun, přitom nejúspěšnější projekty mohou na realizaci získat maximálně 30 tisíc korun.

Protože odpoledne bylo zasvěceno především oslavám, následovalo vystoupení tanečního oboru ZUŠ v Broumově. Pod vedením Tomáše Sedláčka zatančili na náměstí jeho svěřenci, od nejmenších až po ty nejstarší, kteří spolu s ním předvedli moderní taneční sestavu. Vystoupení sledovalo množství diváků, stejně jako u Duhových tanečníků se jednalo o rodiny a příbuzné dětí. Aby však diváci jen tak nestáli, vyzvaly je děti spolu s Tomášem Sedláček ke společnému tanci. Bylo úžasné sledovat zapojení publika do společného tance a v jednu chvíli se náměstí pohybovalo ve společném rytmu.

Tímto společným zážitkem vznikla ta správná chvíle na pokřtění a představení nové Kulturní koncepce města Broumov 2022-2032. Zhostila se toho jedna z autorek Anna Smékalová, která kulturní koncepci nazvala jakýmsi kompasem, který by měl město Broumov provést kulturou tak, aby vyhovovala všem obyvatelům. Dodala také, že pokud spolu nebudeme umět žít uvnitř, tak ani zvenku to nebude fungovat. Koncepci symbolickým přestřižením mašle pokřtily Jitka Exnerová z Informačního a kulturního centra a předsedkyně Nadačního fondu Broumov a radní pro kulturu Monika Lukašáková.

Po představení koncepce rozezvučely náměstí balkánské rytmy CaféBaret a poté vystoupila Karolína Soukupová v doprovodu kytary Matyáše Vojtíška. Její silný hlas přikoval mnohé návštěvníky na náměstí až do konce. Přejme tedy Broumovu, aby byl jeho hlas stejně silný i při volbě Evropského hlavního města kultury.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)