Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Kraj podpoří vesnické prodejny i na Broumovsku
banner

Kraj podpoří vesnické prodejny i na Broumovsku

René Herzán

Čtvrtek, 5. března 2020

Kraj podpoří vesnické prodejny i na Broumovsku

Královéhradecký kraj vyhoví všem žadatelům o dotaci na podporu provozu venkovských prodejen. Mezi 76 žadatelů rozdělí přes 3,2 miliony korun. Jsou mezi nimy i Vernéřovice, Jetřichov, Božanov, Martínkovice a Česká Metuje. Rozhodnutí krajských radních ještě potvrdí zastupitelé.

"Do třetího kola dotačního programu se přihlásilo 76 žadatelů. Všichni splnili formální náležitosti a kritéria přijatelnosti a žádosti byly předloženy hodnotící komisi k projednání. V rámci první změny rozpočtu Královéhradeckého kraje jsme se rozhodli navýšit celkovou alokaci peněz na tento dotační program o 500 tisíc korun, čímž vyhovíme všem žadatelům," uvedl hejtman Jiří Štěpán.

Obce a města v Královéhradeckém kraji mohou žádat o podporu na zachování nebo obnovu stálé prodejny a také na provoz pojízdné prodejny. Krajské peníze mohou žadatelé využít například na platy prodavaček, uhrazení elektřiny či jiné služby spojené s provozem prodejny. O dotaci mohou žádat obce o velikosti do tisíce obyvatel; větší sídla pouze pro zajištění obslužnosti své místní části s méně než tisícem obyvatel. Rozmezí dotace je od 20 do 50 tisíc korun, přičemž stejně vysokou částku se zavazuje poskytnout prodejně sám žadatel. V programu lze podat více žádostí, pokud má obec více prodejen.

"V roce 2019 poskytl Královéhradecký kraj na podporu provozu prodejen na venkově 3,1 milionu korun. Zachování prodejen v menších obcích je zásadní především pro starší spoluobčany, kteří by jinak byli v mnoha případech odkázáni na pomoc svého okolí. Těší mě proto rostoucí zájem ze strany obcí a měst, které chtějí s krajskou pomocí udržet prodejny v chodu. Díky této iniciativě přispějeme k tomu, abychom udrželi náš venkov živý," dodal hejtman Štěpán.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)