Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Královéhradecký kraj bude podporovat geoparky na svém území
banner

Královéhradecký kraj bude podporovat geoparky na svém území

René Herzán

Středa, 21. srpna 2019

Královéhradecký kraj bude podporovat geoparky na svém území

Geoparky Český ráj a Broumovsko navážou užší spolupráci s Královéhradeckým krajem. Pomoci k tomu má memorandum, které kraj s geoparky hodlá uzavřít s platností od příštího roku. O podpisu memoranda budou v září ještě rozhodovat krajští zastupitelé.

"Globální geopark Český ráj je na Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO a rozkládá se i na území našeho kraje. Tento zápis dokládá nejen exkluzivitu Českého ráje a jeho okolí, ale dokumentuje i to, že Královéhradecký kraj je skvělou turistickou destinací," sdělil hejtman Jiří Štěpán.

"Kromě podpory cestovního ruchu se společně budeme také věnovat například geovědnímu a environmentálnímu vzdělávání. Oba geoparky kraj finančně podpoří celkovou částkou 550 tisíc korun," uvedl radní pro oblast regionálního rozvoje, cestovního ruchu, grantů a dotací Pavel Hečko.

Globální geopark Český ráj se s rozlohou 760 kilometrů čtverečných rozkládá mezi Mnichovým Hradištěm, Železným Brodem, Jilemnicí, Novou Pakou a Jičínem. Od roku 2015 je součástí Globální sítě parků pod ochranou UNESCO.

Geopark Broumovsko se v roce 2018 zařadil na seznam českých národních geoparků jako další výjimečné geologicko-historicko-kulturní území České republiky. Mezi významné geologické lokality parku patří například Národní přírodní rezervace Adršpašsko-teplické skály, Ostaš, Broumovské stěny, Kočičí skály, Měděný důl Bohumír v Jívce, Hornický skanzen Důl Jan Šverma v Žacléři, Důl Vilemína ve Žďárkách, Černé jezírko v Teplicích nad Metují nebo Pískovcové sloupky v České Metuji.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)