Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Královéhradecký kraj hledá způsob, jak pomoci předcházet škodám způsobených vlkem
banner

Královéhradecký kraj hledá způsob, jak pomoci předcházet škodám způsobených vlkem

René Herzán

Středa, 10. února 2021

Královéhradecký kraj hledá způsob, jak pomoci předcházet škodám způsobených vlkem

Radní Královéhradeckého kraje ve spolupráci s ministerstvy, zástupci obcí a neziskových organizací chtějí pomoci řešit neustávající problémy s přibývajícími útoky vlků na hospodářská zvířata, které ohrožují pastevectví v příhraničí, zejména na Broumovsku. Vznikla speciální komise rady, která má za úkol najít způsoby, jak zabránit škodám v souladu s právní ochranou, již vlci jako zvláště chránění živočichové mají.

"Vlci za rok 2020 způsobili úhyn či poranění a následně utracení 183 kusů hospodářských zvířat a částka vyplacená na náhradách přesáhla 1,6 milionu korun. Stát vyplácí náhrady škody, které vznikají zejména na ovcích, ale i skotu a koních. Chovatelům nicméně vnikají i další ztráty, například na přírůstcích, v plemenitbě, ale je zde i permanentní stres a citová újma. Věnovali svým chovům často desítky let a nyní uvažují, zda raději neskončit," uvedl náměstek Pavel Bělobrádek odpovědný za oblast životního prostředí, zemědělství a vodohospodářství.

Kraj proto zřídil komisi Rady Královéhradeckého kraje, která problematikou výskytu vlka v regionu bude aktivně zabývat. Jejím předsedou se stal Pavel Bělobrádek, členství bylo nabídnuto zástupcům Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, Ministerstva zemědělství ČR, Výzkumného institutu ochrany genofondů, Českomoravské myslivecké jednoty (konkrétně okresního mysliveckého spolku Náchod), Hnutí DUHA, měst a obcí (konkrétně zástupce DSO Broumov), chovatelů hospodářských zvířat a akademické sféry.

"S přibývajícími útoky se názory na řešení problémů s vlky se stále více vyhraňují. Jedni chtějí vlka rovnou vystřílet, jejich oponenti vidí řešení pouze na straně chovatelů – ve stavbě plotů, změně systému chovu a rychlém vyplácení kompenzací státem. V komisi se sejdou zemědělci, zástupci ochranářů i státu, abychom se pokusili společně najít kompromis. Kraj se pokusí ujmout role mediátora, koordinátora a moderátora debat. Snahou bude zchladit emoce a vyhrocenou situaci převést na racionální základ. Nečekám zázraky ani shodu v řádu týdnů. Je třeba trpělivosti a konstruktivního přístupu všech dotčených stran. Musíme brát v úvahu i zkušenosti z jiných evropských zemí, zejména našich sousedů," dodal Pavel Bělobrádek.

V roce 2020 vlci zapříčinili úhyn 183 kusů hospodářských zvířat, z nichž bylo 148 kusů ovcí. Chovatelé požádali o náhradu po 72 útocích. Výše náhrad, které poškozeným kraj vyplatil za škody způsobené těmito predátory, je 1,6 milionu korun. Největší škodu, kterou za uplynulých pět let vlci způsobili, dosáhla 884 tisíc korun za 41 ovcí během jednoho útoku. Stalo se tak v červnu roku 2019 v Šonově u Broumova.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)