Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Královéhradecký kraj nabídne lůžka v nemocnicích i pomoc uprchlíkům
banner

Královéhradecký kraj nabídne lůžka v nemocnicích i pomoc uprchlíkům

Královéhradecký kraj, foto archiv KHK

Sobota, 26. února 2022

Královéhradecký kraj nabídne lůžka v nemocnicích i pomoc uprchlíkům

Královéhradecký kraj zahájil přípravy pro případnou pomoc obyvatelům zasaženým válečným konfliktem na Ukrajině. Krajská zdravotnická zařízení jsou v případě potřeby v součinnosti se státem schopná zajistit péči pro zraněné a další osoby, které budou vyžadovat zdravotní péči při zhoršení situace. Vedle toho kraj vytipovává možná místa pro potřeby ubytování uprchlíků i možnost dočasné výuky pro ukrajinské studenty.

Prověřujeme všechny možnosti, jak může Královéhradecký kraj být nápomocen při konfliktu na Ukrajině. Jsem v kontaktu s řediteli složek krajského integrovaného systému a s nemocnicemi průběžně koordinujeme možné využití jejich kapacit pro hospitalizaci raněných, pokud to bude potřeba. Vedle toho jsem odeslal dopis předsedovi našeho partnerského regionu v ukrajinské Zakarpatské oblasti, ve kterém jsem vyjádřil podporu a nabídl možnost zajištění humanitární a jiné formy pomoci,“ řekl po jednání pracovní skupiny krizového štábu hejtman Martin Červíček.

Kraj je v kontaktu mimo jiné s krizovými pracovníky měst a krajskými hygieniky a snaží se předem vytipovávat kapacity pro ubytování a zajištění odpovídající péče pro uprchlíky. V současnosti podle zpracovaných plánů kapacity v regionu nabízí ubytování pro několik tisíc takových osob. Vedle toho je zde možnost zajištění dočasné výuky na středních školách pro ukrajinské studenty.

Královéhradecký kraj se připojil k podpoře Ukrajiny tento týden vyvěšením ukrajinské vlajky a připojením k sbírce Charita pro Ukrajinu, kterou uspořádala Charita ČR.

Vedle toho se kraj snaží pomoci i zaměstnancům jeho organizací. „Ředitele našich nemocnic, sociálních zařízení a dalších organizací žádám o součinnost při komunikaci se zaměstnanci, kteří mají ukrajinské občanství. Chápeme, v jak těžké situaci nyní jsou, a proto jim nabízíme co největší míru podpory při získávání informací, vydávání víz, případně při potřebě vycestování zpět do své země,“ informoval hejtman Martin Červíček.

Předpokládá se, že v nejbližších dnech zasedne také bezpečnostní rada kraje, a to v návaznosti na jednání ústředního krizového štábu a další vývoj konfliktu na Ukrajině.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)