Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Kryty ochrání zdravotníky i policisty
banner

Kryty ochrání zdravotníky i policisty

René Herzán

Úterý, 15. prosince 2020

Kryty ochrání zdravotníky i policisty

Ochranný plastový kryt je jedním z prostředků, který se používá při ochraně před covidem. Jednatel broumovské firmy BRAHA plasty s. r. o. Martin Braha minulý týden sponzorsky předal téměř 200 kusů do broumovské nemocnice, domova důchodců a náchodským policistům.

Jak vás vůbec napadlo vyrábět kryty? "Oslovila mě prezidentka Svazu neslyšících a nedoslýchavých osob v ČR z Prahy Šárka Prokopiusová, jestli bychom uměli vyrobit ochranné štíty, protože nedoslýchaví potřebují odezírat z úst, což přes roušku nejde. Kamarád mi přivezl takový kryt z Řecka. To mě zaujalo, a hlavně jsme měli takový mustr, podle kterého jsme chtěli začít kryta vyrábět," říká Martin Braha.

"Bradový štít ve srovnání s normálním štítem a rouškou s okénkem zatím vede - nemlží se, nepřekáží při znakování ani mluvení a dobře se s ním dýchá. Ta opora brady je na první dojem divná, ale po hodině nasazení jsem nic necítila a po sundání žádný otlak. A je krásně vidět na celý obličej. Asi mám vybráno a budu ho nutit všem v okolí," zdůvodnila volbu Šárka Prokopiusová.

"V rámci Oblastní nemocnice Náchod jsme se zásobami ochranných předmětů velmi dobře. Občas se vyskytnou krátkodobé výpadky, třeba pláště. Ale zzkladní prostředky – roušky, respirátory a rukavice, to máme. Každopádně každý takový sponzorský dar potěší, protože štíty po použití desifekce po nějaké době degradují a my je musíme vyměňovat," uvedl při předání sponzorského daru primář broumovské nemocnice Miroslav Švábl a vyjádřil i svůj názor na spory, zda je účinnější rouška nebo ochranný kryt: "Optimální řešení pro zdravotníky, kteří přichází do styku s covidovými pacienty, je mít respirátor a štít, protože celková expozice zůstane v první řadě na štítu, a to, co pronikne okolo, by měla zachytit rouška nebo respirátor."

Martin Braha vysvětlil, jak se postupuje po rozhodnutí k výrobě krytů: "S konstruktérem musíme nakreslit konkrétní kusy. V případě tohoto krytu jsou to kusy tři, takže se následně musí vyrobit tři formy. No a včetně kompletace odlitých kousků jsme schopni vyrobit až 200 krytů denně."

Kromě broumovské nemocnice firma obdarovala ještě místní domov důchodců a odborový svaz Policie České republiky. "V dnešní době, kdy druhá vlna koronaviru lidi rozděluje, někteří stávkují, demonstrují a jsou proti vládě, tak každý dar, který pomůže osobám v první linii, kteří bojují s covidem, je vítán. Proto děkujeme společnosti BRAHA plasty s. r. o. za štíty, které poslouží policistům náchodského okresu," uvedl při přebírání sponzorského daru předseda odborového svazu Policie České republiky Martin Háze.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)