Kuchařská naděje z Teplic nad Metují je ve finále soutěže Svačina roku
Nadějná kuchařka Denisa Burgetová ze Střední školy hotelnictví a společného stravování, Teplice nad Metují je jednou z 15 finalistů 5. ročníku celostátní gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare. Finalisty přivítá 7. prosince 2017 gastro studio Chefparade+.
.jpg)
Letos bude poprvé vyhlášena Rio Mare cena veřejnosti. Hlasování na FB stránkách Rio Mare probíhá až do 5. prosince. Na vítěze a školu čekají produkty Rio Mare v hodnotě 5 000 korun. Na facebookových stránkách bude možné sledovat také live stream finálového kola.
Finále bude hodnotit odborná porota složená z garanta soutěže, Mistra kuchaře Vladimíra Picky, šéfkuchaře restaurace Aureole a viceprezidenta AHR ČR Jiřího Krále a šéfkuchaře a majitele kuchařského studia Atelier Culinari Vladislava Stupariče. Druhou porotu tvoří zástupci pořadatele soutěže. Živým finále provede účastníky moderátorka, herečka a kuchařka Markéta Hrubešová.
Soutěžící musí vytvořit před porotou, ve stanoveném limitu 20 min, 5 porcí své zdravé, chutné a originální svačinky z prvního korespondenčního kola. Obě poroty soutěže budou hodnotit kromě chuti a dodržení zadání také techniku přípravy nebo finální prezentaci. Velké finále se koná ve čtvrtek 7. prosince 2017 v gastronomickém studiu Chefparade+ v pražských Holešovicích.
Finálový recept: Denisa Burgetová, Střední škola hotelnictví a společného stravování Teplice nad Metují. Konfitované cibulové košíčky zapečené s tuňákem Rio Mare a parmazánem obložené vlažným rajčatovým salátkem
Suroviny: konzerva tuňáka Rio Mare v olivovém oleji, lžíce lososového krému Rio Mare Paté v tubě, lžíci másla, lžičku kukuřičné mouky, lžíce nakrájené barevné papriky, 8 lžic krájených rajčat, lžíce parmazánu, citronové šťávy Limmi a extra panenského olivového oleje Monini, stroužek česneku, zelené bylinka a sůl na dochucení.
Postup: Oloupané cibuli seřízneme spodní část a povaříme v ochuceném roztoku balzamikového roztoku Ponti do poloměkka. Současně si vyrobíme z másla, mouky, mléka a soli základní omáčku, ochucenou Rio Mare Paté lososovým krémem. Tuňáka Rio Mare v olivovém oleji necháme okapat a smícháme s částí prochladlé omáčky, ochutíme a přidáme nasekanou zeleninu. Touto směsí naplníme košíčky z cibule, povrch završíme čepicí z omáčky a posypeme parmazánem. V troubě cibule zapečeme. V horké vodě spaříme rajčata, oloupeme, zbavíme je tekuté části, nakrájíme na kostičky, ochutíme sekaným česnekem, bylinkovým olejem a solí. Zapečené košíčky servírujeme na talíře a doplníme je vlažným salátkem z rajčat. Část bylinkového oleje použijeme na dozdobení pokrmu.