Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Lidé byli neskutečně štědří
banner

Lidé byli neskutečně štědří

Michaela Plchová, foto archiv Ilona Patrná

Středa, 12. ledna 2022

Lidé byli neskutečně štědří

V letošní Tříkrálové sbírce se v Broumově a okolí vybralo celkem 136 441 korun, Oblastní charita Náchod pak k dnešnímu dni eviduje částku 513 883 korun. Ta však ještě není konečná.

Možná i vás navštívili v sobotu 8. ledna v Broumově a okolních obcích malí koledníci v kostýmech Tří králů. Účast koledníků byla v letošním roce hojná, celkem se sešlo 60 dětí a 14 dospělých. Podle slov koordinátorky sbírky na Broumovsku, paní Ilony Patrné, bylo malých koledníků tolik, že v některých skupinkách nebyli králové tři, ale rovnou pět.

„Letos jsem převzala z Charity Náchod o čtyři pokladničky méně než v roce 2020. Zdálo se totiž, že nebudou vedoucí skupinek, a trochu jsem se také obávala, jestli budou rodiče vůbec ochotni pustit své děti. Nakonec vše dopadlo nad očekávání – každá kasička měla svého vedoucího, dětí bylo požehnaně a v neposlední řadě byli lidé neskutečně štědří,“ vysvětluje paní Patrná.

O štědrosti místních svědčí částky, které se vybraly v jednotlivých obcích: V Broumově to bylo 87 411 korun, v Olivětíně 10 193 korun, v Křinicích 13 644 korun, v Božanově 8 292 a v Martínkovicích 16 901 korun. Celkově se v Broumově a okolí vybralo 136 441 korun.

V loňském roce výrazně ovlivněném lockdownem se do 6 kasiček vybralo 40 364 korun a v roce 2020 se do 20 kasiček vybralo 127 478 korun.

„Ráda bych poděkovala všem, kteří nás během sbírky podpořili: panu děkanovi, kuchařkám, mé sestře Jitce a panu Martinu Minaříkovi z Centra sociálních služeb Naděje Broumov za ochotu poskytnout zázemí v Centru pro rodinu. Velké díky pak patří ZUŠ Broumov a oběma základním školám za krásná přáníčka a přísun koledníků,“ vypočítává paní Patrná svoje pomocníky a pokračuje: „V neposlední řadě děkuji vám všem, kteří na Tříkrálovou sbírku čekáte, dětem kasičku naplníte a koledou je odměníte.“

Tříkrálová koleda pokračuje celorepublikově až do 16. ledna, sbírka probíhá také online na stránkách trikralovasbirka.cz, kde se mohou zapojit ti, k nimž koledníci osobně nedorazili. Z toho důvodu také není zatím možné uvést, kolik se letos vybralo v celé republice. Na stránkách Tříkrálové sbírky se však nachází počítadlo, kde je možné sledovat, kolik se kde vybralo. Výsledky jsou zatím proměnlivé, podle toho, jak se postupně dopočítávají jednotlivé kasičky. „Jak to dopadne letos, je zatím ve hvězdách. Jsou dokonce oblasti, kde se ani nekoledovalo, protože například rodiče nepustili děti do terénu,“ vysvětluje tiskový mluvčí Charity ČR Jan Oulík a dodává: „Předběžné součty budou někdy v únoru, definitivní výsledky pak až někdy v dubnu.“

Můžeme se ale pro zajímavost podívat na dílčí výsledky Oblastní charity Náchod, pod níž také Broumovsko spadá. Například v Bezděkově nad Metují se vybralo 19 687 korun, v Machově 37 504 korun a v Teplicích nad Metují 47 505, celkově se pod Oblastní charitou Náchod vybralo k dnešnímu dni 513 883 korun pro potřebné.

 

Za poskytnuté informace děkuji paní Iloně Patrné.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)