Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Má to obrovský smysl

Má to obrovský smysl

Bára Fialová, foto archiv

Úterý, 5. prosince 2023

Má to obrovský smysl

Broumovsko už zná sedm vítězných projektů ve 3. ročníku grantové výzvy Máme rádi Broumov(sko).

Přes 170 tisíc korun se letos rozdělí mezi grantisty ve výzvě Máme rádi Broumov(sko). Ve veřejném hlasování, které probíhalo od 17. do 30. listopadu, hlasovalo 650 lidí, odevzdáno bylo přes 1600 hlasů a odměněno bude sedm vítězných projektů. „Veřejné hlasování o projektech umožňuje občanům nejen sledovat, ale i aktivně formovat budoucnost svého okolí. Přináší na Broumovsko nový rozměr spolupráce a solidarity, ukazující, že nejlepší projekty jsou ty, které vznikají ve spolupráci celé občanské společnosti,“ dodal starosta Broumova Arnold Vodochodský. Připomeňme, že grantovou výzvu Máme rádi Broumov(sko) vyhlašuje společně město Broumov a Agentura pro rozvoj Broumovska. Autoři vítězných nápadů jsou vděčni veřejnosti za podporu a připomínají, že letos byla konkurence opravdu velká.

„Letos se přihlásilo dvacet čtyři projektů, jeden odborná komise vyřadila pro formální nedostatky a jeden jeho autoři nakonec stáhli z časových důvodů. Do veřejného hlasování jich tedy šlo dvaadvacet,“ popisuje koordinátorka programu Pavla Jenková proces výběru oceněných projektů.

Nejvíc hlasů – celkem 129 – získal ve veřejném hlasování získal projekt „Na rohu to žije” spolku BrauNOW na podporu komunitního prostoru Na Rohu, který se nachází na náměstí v Broumově. Byl otevřen v září 2023 a během dvou měsíců jeho fungování s v něm konalo 48 akcí, workshopů, výstav, debat i koncertů, které vznikly z iniciativy obyvatel Broumovska. „Chtěli jsme si ve veřejném hlasování ověřit, že to, co děláme, má smysl. A zjistili jsme, že to má obrovský smysl,“ řekl Michal Čepelka ze spolku BrauNOW a dodává, že peníze z projektu půjdou na přípravu prostoru, aby se mohl na jaře znovu otevřít a sloužit obyvatelům Broumova a okolí.

V druhé polovině května příštího roku ožije v ulicích Broumova jeho historie a významní místní rodáci. Na druhém místě se totiž se 123 hlasy umístil nápad s titulem „Oživlá historie Broumova – významné osobnosti“ Nadačního fondu Gymnázia Broumov. „Chtěli bychom udělat průřez historií a současností a pomocí dramatizace je představit veřejnosti,“ říká pedagožka Eva Kroupová. Mezi významné osobnosti broumovské historie budou patřit nejen Alois Jirásek nebo Emerich Rath, ale taky herečka Uršula Kluková, někdo ze zástupců města nebo opat, který se zasloužil o rozvoj místního kláštera. „Chceme, aby to byl zajímavý koktejl pro všechny diváky, aby tam byli ženy, muži, sportovci i umělci. Vždy tam bude nějaký průvodce, který osobnost představí a bude to spojené s aktivitou, divadelní, hudební nebo výtvarnou,“ upřesňuje Eva Kroupová detaily o akci, která je určena pro veřejnost, školy i školy.

Další akcí, která se díky grantu uskuteční, bude Kopečková slavnost ve Vernéřovicích. „Původně jsme chtěli uspořádat koncert v kostele, ale nakonec z toho vznikl nápad na piknik na místě u opraveného kostela, kde se místní normálně nescházejí, ale je odtud krásný výhled na Vernéřovice z jiné perspektivy. Chceme do toho vtáhnout co nejvíce lidí, a tak uspořádáme společné pečení dobrot dětí se seniory, koncert dětí ze Základní umělecké školy v Meziměstí a spojíme to s výstavou na podporu skupiny broumovských kostelů Tempus Fugit,“ říká autorka projektu Jitka Exnerová, jejíž nápad se umístil na 3.-4. místě se 113 hlasy.

Díky projektu „Ukliďme společně Broumovsko“, který se umístil na pátém místě se 112 hlasy, se po roce opět dočká velkého úklidu cyklostezka z Broumova do Otovic. „Tady jsme šli loni a mělo to dobrý ohlas. Další lokality vymýšlíme podle toho, zda je tam potřeba uklidit a taky aby byly zajímavé pro účastníky. Myslíme si totiž, že jsou zde místa, která ne úplně známe, i když žijeme v bezprostředním okolí,“ vysvětluje autorka projektu Alena Ulrichová a dodává, že součástí úklidových procházek bude i následné posezení u ohýnku, třeba i s kytarou a písničkami.

V Teplicích nad Metují se bude příští rok konat „Podzimní zahradní slavnost“, při které se široké veřejnosti otevře místní mateřská i základní škola. Místní děti připraví z darů školní zahrady občerstvení, součástí akce budou pohybové a vědomostní soutěže pro děti, výtvarná a keramická dílna nebo fotografická soutěž. Projekt dokázal v hlasování získat 103 hlasů a umístil se tak na 6. místě. „Velkou fotografickou soutěž vyhlásíme na jaře a bude mít téma: Místo, ve kterém žiji. Bude pro děti i pro dospělé a vítězné fotografie pak budeme prezentovat v městském parku, který bude se slavností propojený. Slavnost bude taky něco jako velký den otevřených dveří, představíme veřejnosti zmodernizované prostory jak základní, tak mateřské školy,” řekla Našemu Broumovsku ředitelka Magda Kalašová.

Mezi další podpořené projekty patří Příběh medu Lucie Chuchmákové nebo Ovocná alej pod Javořími horami Miroslava Kutala.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)