Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Machov pátrá ve své historii

Machov pátrá ve své historii

Bára Fialová, foto archiv obce Machov

Středa, 27. prosince 2023

Machov pátrá ve své historii

Obec Machov se chystá vydat publikaci o historii obce i obcí Machovska a pátrá po informacích a archiváliích.

Neměli jste prababičku z Machova? A po ní na půdě nějaké prastaré truhly? A v nich fotky, dopisy, alba, deníky, mapy, sešity, úřední listiny, razítka a další roztodivné vzpomínky na dobu dávno minulou? Pokud ano, můžete se Machovu přihlásit. „Všechny obce okolo už takovou publikaci mají a Machov s tak bohatou historii nic nemá a nikdy neměl,“ odpovídá dlouholetý starosta Machova Jiří Krtička na otázku, proč se městys minulý rok do přípravy projektu pustil.

Obec si k realizaci vybrala malé nakladatelství Pavel Mervart z Červeného Kostelce zaměřené na odborné tituly, které mimo jiné vydalo i Knihu o Kladském pomezí Jana Ježka nebo knihu o machovském rodáku, učiteli Jaroslavu Petrovi od Petry Martincové.  „Spolupracuje na ní široký kolektiv autorů jak z Machovska, tak například ze Státního okresního archivu v Náchodě a Muzea Náchodska. Knížka bude zahrnovat jak historii Machova a přilehlých vesnic, tak kapitoly, které se věnují geologii a přírodě, na nich zase spolupracujeme s odborníky z Karlovy univerzity,“ přiblížil majitel nakladatelství Pavel Mervart proces přípravy asi čtyř set stránkové knihy, která by měla spatřit světlo světa za dva roky, v roce 2025.

 

Rádi bychom s tím seznámili veřejnost

V tuto chvíli obec Machov pátrá po dalších archiváliích a informacích. O požárech, velkých vánicích, horolezectví, proutkařích, bylinkách, poutích, hospodách, trampských osadách… „Vděčni budeme rovněž za informace o historii spolků, řemesel, firem, zemědělských statků, církví a dalších různých činností v průběhu celé existence obcí Machovska,“ píše se ve výzvě, jejíž kompletní znění naleznete zde. „Někdy na jaře bychom taky rádi seznámili veřejnost s průběhem přípravy knížky a sdělili jim, co nám ještě chybí,“ dodal k tomu Josef Martinec z úřadu městyse Machov.

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)