Marek Rajsner z Teplic nad Metují postoupil do finále soutěže Svačina roku s Rio Mare
Student Střední školy hotelnictví a společného stravování Teplice nad Metují Marek Rajsner je ve finále druhého ročníku soutěže Svačina roku s Rio Mare. Své recepty nakonec zaslalo do korespondenčního kola 110 soutěžících z 31 škol. Odborná porota v čele s Mistrem kuchařem Vladimírem Pickou z nich vybrala 12 finalistů včetně studenta z Teplic nad Metují.
.png)
Živé finále se uskuteční v úterý 2. prosince v gastronomickém studiu Chefparade v Praze. Nejlepší studenti se utkají o ceny v hodnotě 20 tisíc korun. Čestným hostem finálové poroty bude kuchařka, herečka a moderátorka Markéta Hrubešová.
Soutěžící v korespondenčním kole připravovali vlastní recept podle zadání. Jejich úkolem bylo navrhnout nápaditý a chutný pokrm vhodný jako svačina do školy pro děti, žáky nebo studenty. Jako hlavní surovinu museli použít tuňákové výrobky Rio Mare. Fotografii pokrmu zaslali s vyplněným průvodním listem, který obsahoval kalkulační list a technologický postup přípravy.
Marek Rajsner - Slané cuketové muffiny s lososovým krémem, kozím sýrem, olivami a zeleninovým salátem
Suroviny (4 porce): 100 g hladké mouky, půl lžičky cukru, špetka soli, půl lžičky prášku do pečiva, 16 g sušených rajčat, 4 lžíce zakysané smetany, 80 g kozího sýru, 1 ks vejce, 16 g černých oliv, 80 g Rio Mare Paté lososový krém, 40 g cukety, 24 g cherry rajčat, 24 g zelené okurky, 24 g ředkviček, citróny
Postup: Z hladké mouky, vejce, cukru, soli, prášku do pečiva, zakysané smetany, lososového krému a nastrouhané cukety připravíme hladké těsto. Do něj přidáme strouhaný kozí sýr, pokrájená sušená rajčata, černé olivy. Těsto navrstvíme do košíčků a pečeme přibližně 15 minut při teplotě 200˚C . Mezitím si připravíme salát z rajčat, okurky, ředkviček a cukety, ochutíme a poté navrstvíme na vychladlé muffiny.
Na vítěze čeká poukázku na nákup v hodnotě 7 tisíc korun. Druhé místo je ohodnoceno poukázkou za 5 tisíc korun a soutěžící na třetím místě obdrží poukázku v ceně 3 tisíce korun. Navíc se jeden z 12 finalistů může těšit na speciální cenu Markéty Hrubešové v hodnotě 5 tisíc korun. Školy, jejichž studenti vyhrají jednu z cen, dostanou výrobky Rio Mare ve stejných hodnotách.
Odborná porota bude v živém finále 2. prosince hodnotit celkový dojem, složení, použitelnost a chuť pokrmu. Časový limit na přípravu jídla je 20 minut. Gastronomickou soutěž pořádá společnost Bolton Czechia, která v Česku a na Slovensku zastupuje oblíbenou značku tuňákových výrobků Rio Mare.