Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • MAS Stolové hory: "Děkujeme za vaši obrovskou podporu jabloni u Lidmanů."
banner

MAS Stolové hory: "Děkujeme za vaši obrovskou podporu jabloni u Lidmanů."

Mirka Soldánová, MAS Stolové hory

Pátek, 19. března 2021

MAS Stolové hory: "Děkujeme za vaši obrovskou podporu jabloni u Lidmanů."

Vyhlášení evropského kola ankety je už minulostí. A jak jabloň u Lidmanů v anketě Evropský strom roku 2021 dopadla? V konkurenci dalších 13 stromů skončila na krásném 7. místě s 32 028 hlasy! Vyhrál dub ze severošpanělské Leciny.

V květnu už to bude rok, kdy byla jabloň u Lidmanů nominována do soutěže Strom roku. A asi nikdo nečekal, kolik událostí se kolem jednoho nevelkého ovocného stromu na zahradě restaurace u polských hranic může odehrát. Už jen slavnostní focení v červnu bylo jako za odměnu. Dorazily děti z machovské školy i plno místních, Zpívánky hrály nejen k poslechu, ale i tanci, slunce svítilo. Během léta jsme chystali plno akcí na září, kdy mělo hlasování vrcholit. Kvůli zhoršující se pandemické situaci jsme je museli narychlo rušit a měnit, avšak stihli jsme alespoň uspořádat Tour de Štrúdl na náměstích v Náchodě, Hronově a Polici nad Metují. Říjnový výsledek nás velmi překvapil – jabloň získala titul Strom roku a postoupila i do evropského kola.

Pomalu jsme se dozvídali instrukce, kdy a jak bude hlasování probíhat. Kvůli tomu jsme narychlo sháněli v lednu někoho, kdo nám zdarma natočí propagační video. Nabídek se sešlo hodně a my jsme nakonec vybrali Honzu Bartoně. Neuvěřitelný výsledek jeho práce může i nyní zhlédnout například na Youtube kanálu MAS Stolové hory.

Avšak únor se opět nesl ve znamení různých omezení. Vymysleli jsme proto akci Pečeme pro jabloň, která byla jedinou možností, jak podpořit hlasování a zároveň spojit Česko v online světě. Ambasadorkou jabloně se stala herečka Kateřina Winterová, kterou můžete znát z pořadu Herbář. A také ona pekla štrúdl pro jabloň, stejně jako desítky dalších lidí ve všech koutech republiky. Fotky štrúdlů k nám dorazily například z Uničova, Liberce nebo Tišnova. Zapojili se i krajánci v Anglii, Německu, a dokonce i na Novém Zélandu. K pečení štrúdlů jsme si mohli společně zpívat i písničku s kapelou DAMTRIO, jejíž původní verze byla rozšířena o evropskou sloku.

Před posledním únorovým víkendem jsme výzvu rozšířili na Pečeme pro jabloň a pro zdravotníky. Lidé z Police nad Metují, Hronova a Machova narychlo upekli neuvěřitelných 65 šišek štrúdlů. Ty jsme s ředitelem Oblastní nemocnice Náchod panem Janem Machem roznesli po všech odděleních jako poděkování zdravotníkům za jejich náročnou práci. A vám všem, kteří jste se do pečení zapojili, moc děkujeme. A velké poděkování vyřizujeme i od zdravotníků.

Je krásné, že jabloň spojila tolik lidí, tolik osudů a dala vzniknout tolika společným nápadům. To je pro nás to největší vítězství. Děkujeme všem, kteří nám celou dobu pomáhali a byli ochotní podat pomocnou ruku k dílu. Jabloň nyní čeká odborné ošetření, které vyhrála. A třeba vás její příběh inspiroval i k výsadbám ovocných stromů třeba na vaší zahradě. Těšíme se, že se v létě pod jabloní potkáme, třeba u vychlazeného piva.

 
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)