Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Mezinárodní horolezecký filmový festival má před sebou 40. ročník!
banner

Mezinárodní horolezecký filmový festival má před sebou 40. ročník!

P. Kašpar, V. Prokopová, foto archiv MHFF

Pondělí, 14. srpna 2023

Mezinárodní horolezecký filmový festival má před sebou 40. ročník!

Tradičně patří poslední srpnový víkend v Teplicích nad Metují Mezinárodnímu horolezeckému filmovému festivalu (MHFF). Letošní 40. ročník proběhne od čtvrtka 24. do neděle 27. srpna.

Fesťák je jen jeden! Ano tak to je! MHFF Teplice nad Metují je nejstarším a největším setkáním horolezecké komunity v České republice a dnes i největším festivalem outdoorově smýšlejících lidí. A letos slaví 40. narozeniny!

Historii započal psát horolezec Míra Šmíd v roce 1980. Inspiraci našel v západním světě, ze kterého vozil unikátní filmy, materiály a myšlenky, jak pořádat v totalitním Československu takto laděnou akci. Ale také trendy v lezení, které viděl za železnou oponou. Festival píše svoji historii od roku 1980, tento ročník byl prohlášen pořadateli za nultý. Od roku 1981 tedy píšeme historii, která byla dočasně přerušena revolucí v roce 1989. V roce 1992 festival ožívá a tím se začíná psát moderní historie MHFF.

Mezinárodní horolezecký filmový festival je čtyřdenní soutěžní přehlídka filmů s lezeckou a outdoorovou tématikou. Součástí jsou multimediální prezentace domácích i zahraničních hostů a osobností horolezeckého sportu. Festivalem žije celé město, které je v tradičním a neměnném termínu – poslední víkend v srpnu, zaplaveno lezci.

Tradičním místem festivalového dění je kino. Slavnostně tu zahajujeme festival a také ho tady uzavíráme vyhlášením vítězných filmů. Po celý festival v kině běží filmové projekce a přednášky hostů.

Velká část programu je soustředěna v parku, kde partneři festivalu organizují mnoho dnes již tradičních aktivit, sportovních soutěží a wokshopů. Park je i místo konání boulderových závodů a stále více oblíbené slack show. Nabitou atmosféru parku dotváří hudební stage.

Od roku 2021 se festival rozrostl o amfiteátr – louku za úřadem. Sem si můžete přijít poslechnout přednášky většiny festivalových hostů, včetně těch hlavních hvězd.

A protože program festivalu neustále bobtná, v letošním roce vás přivítáme na statku pod komínem. Stodola na statku nahradí sál ve škole a bude se zde promítat. Večer si tady vychutnáte koncerty, které budou klidnou alternativou k rušnému parku. Kromě toho se v areálu statku občerstvíte, bude tu dětský koutek s prolejzkami a pískovištěm a večer posedíte u ohně. Také tady bude zázemí pro stanové městečko – toalety a sprchy. A to není vše – na statku budou i autogramiády hlavních hostů a výstavy.

 

Na jaká jména se můžete letos těšit?

Začněme těmi největšími hvězdami! Z USA do Teplic dorazí Lynn Hill, jedna z nejvýznamějších horolezkyň, sportovní lezkyně a bouldristka. Z Británie přijede Jerry Moffatt, legenda sportovního lezení. Největší současná česká hvězda je bezesporu Mára Holeček, ani ten nebude chybět. Další host Subin Thakuri přiletí z Nepálu. Ale to není vše, zajímavých osobností tu potkáte celou řadu, všichni pro vás mají připravené zajímavé přednášky. Navíc v zasedačce radnice budou probíhat talkshow Petra Horkého a Lenny Trčkové, kteří si budou zvát hosty a porotce a vy je budete mít možnost poznat i z osobního rozhovoru.

MHFF není hudebním festivalem, přesto se můžete těšit i na muziku. Ve čtvrtek v parku zahraje polská skupina Leniwiec, v pátek punková legenda Znouzectnost a sobotní večer roztančí Circus Problem. Pro koho bude v parku moc živo, může se v pátek večer na statku nechat unést hudebníkem Maokem a v sobotu večer si vychutnat zvuk sedmi laděných kovaných gongů dua Noe-Kohl. Na letošním, jubilejním ročníku si prohlédnete dokonce 5 výstav. Ve výstavní síni na radnici to bude retrospektivní výstava fotografií Pepeho Piechowicze, v infocentru si prohlédnete kresby Pavla Barabáše a na statku to budou velkoformátové fotografie z Antarktidy a kresby Petra Prachtla.

 

Jak to bude letos se vstupenkami?

Na dvouhodinové filmové nebo přednáškové bloky do kina a do stodoly na statku pořídíte vstupenku v on-line předprodeji i na místě za 80 Kč. Na veškerý další program budete potřebovat permanentku. Ta vás v on-line předprodeji vyjde 390 Kč na jeden den (pátek nebo sobota), anebo zvolíte výhodnější dvoudenní permici za 590 Kč. Na místě budou permanentky také v prodeji, ale již za 490 Kč jednodenní nebo za 690 Kč dvoudenní permanentka. Takže neváhejte s nákupem permanentek a přijeďte! Vždyť víte…, fesťák je jen jeden!!!

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)