Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Mladí sokoli vylétli ze skal Broumovska
banner

Mladí sokoli vylétli ze skal Broumovska

Petr Kafka, Správa CHKO Broumovsko

Sobota, 22. června 2019

Mladí sokoli vylétli ze skal Broumovska

Hnízdní sezóna sokolů na Broumovsku skončila. Hned sedm mladých sokolů v uplynulých dnech vyletělo z hnízd v Chráněné krajinné oblasti Broumovsko.

"Letos evidujeme úspěšné vyvedení třech hnízd, to je oproti předchozím letům celkem dobrý výsledek," uvedl Petr Kafka, zoolog Správy CHKO Broumovsko. Ten mohl sledovat, co se na hnízdech děje, i lépe vyhodnotit neúspěchy pomocí fotopastí, které byly v blízkosti hnízd umístěné. "Na jednom z neúspěšných hnízd zaznamenala fotopast přítomnost kuny. Ta je poměrně častým predátorem sokolích hnízd," dodal Kafka.

V Adršpachu se hnízdění nepodařilo. Sokolí samici totiž nalezli strážci na turistické cestě mezi skalami. Zvíře se nechalo jednoduše chytit a vypadalo to, že se vyhladovělý pták už několik dní pohyboval po zemi. "Sokolice se k nám dostala v poslední chvíli, už by déle v přírodě nepřežila," uvedla Alice Janečková ze Záchranné stanice pro zraněné volně žijící živočichy v Jaroměři. Samice se zřejmě zranila při nárazu. Často se sokolům stávají osudnými elektrické dráty, které při útoku na kořist přehlédnou a v rychlosti do nich narazí. V případě skalního města mohlo dojít ke střetu s jiným dravcem. Sokolice mohla také narazit na dron, který sokoli považují za predátora a snaží se ho od hnízda odhánět.

Zraněnou sokolici se podařilo uzdravit a koncem května byla v dobré kondici opět vypuštěna do volné přírody. Na nohu dostala ornitologický kroužek, a tak její osudy bude možné i nadále sledovat. Přejeme jí, stejně jako dalším sokolům, hodně štěstí při překonávání nástrah, které na ně číhají.

Za pomoc při ochraně sokolů děkujeme pracovníkům záchranné stanice, strážcům a provozovatelům turistických okruhů skalními městy a zároveň všem návštěvníkům Broumovska za dodržování klidového režimu v blízkosti hnízdišť.

Foto P. Kafka a A. Janečková

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)