Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Muzeum Broumovska povede Michal Bureš

Muzeum Broumovska povede Michal Bureš

Bára Fialová, foto archiv M. Bureše

Čtvrtek, 25. dubna 2024

Muzeum Broumovska povede Michal Bureš

Muzeum Broumovska bude mít od 1. června nového vedoucího. Odborná komise vybrala Michala Bureše, dosavadního ředitele Paměti národa Východní Čechy a Institutu Paměti národa Pardubice.

„Vedení Muzea Broumovska a jeho aktivity mi přijdou pro náš region hodně smysluplné. Těším se na to, že budeme pokračovat v tom, co dobře funguje, a zároveň že se podaří mnoho dalších věcí rozhýbat. Rozhodně na nás čeká spousta výzev,” řekl Michal Bureš, který už v Muzeu Broumovsku mezi lety 2006 a 2009 pracoval. Jak dodal, mezi jeho priority patří zasíťování Muzea Broumovska s dalšími paměťovými institucemi nejen v regionu, ale v celé republice.

Jak informoval starosta Broumova Arnold Vodochodský, o výběru nového ředitele paměťové instituce rozhodla odborná komise. Předsedal jí vedoucí biskupské knihovny Zdeněk Zahradník a jejími členy byli také ředitel Muzea Náchodska Oldřich Schejbal a bývalý ředitel téže instituce Sixtus Bolom Kotari, který před pár lety vytvořil strategický dokument Vize Muzea Broumovska.

 

Najít osobitou tvář

„Členové komise při pohovorech diskutovali s uchazeči o jejich dosavadní praxi, o předložených koncepcích, kladli odborné dotazy z oboru, motivacích k podání přihlášky, představách o pozici vedoucího Muzea Broumovska a o spolupráci se zřizovatelem. Každý uchazeč byl také požádán o vypracování návrhu koncepce řízení a rozvoje Muzea Broumovska,“ řekl k tomu Vodochodský.

Jak uvedl předseda výběrové komise Zdeněk Zahradník, Michal Bureš odborníky přesvědčil konkrétní představou rozvoje muzea, které by se pod jeho vedením mělo otevřít veřejnosti a jak důležité je, aby regionální instituce nalezla svou osobitou tvář. „A také, což zdůrazňoval, nějaký smysl v koexistenci s klášterem, tedy s Agenturou pro rozvoj Broumovska, správou kláštera i městem. Protože na jedné straně je provozována část interiérů kláštera včetně refektáře, kostela sv. Vojtěcha, Opatských sálů, ale i rozlehlých poloprázdných chodeb a bohužel bez dočasně uzavřené knihovny, na straně druhé nejkrásnější prostory bývalé prelatury zůstávají oddělené zavřenými dveřmi. A přitom návštěvníkovi je zcela jedno, jestli se nachází v prostorách spravovaných tou kterou organizací. Současně si je (Michal Bureš, pozn. red.) vědom toho, že v nadcházejícím období je potřeba udělat velký kus práce na evidenci muzejních sbírek, včetně nové akvizice Bergmannovy sbírky. A je samozřejmě otázka a výzva jeho manažerských schopností, jak se mu to podaří vybalancovat s činností muzea navenek, kterou on zná a umí, tedy s přednáškami, prohlídkami a aktivitami pro veřejnost,“ myslí si Zdeněk Zahradník, který v minulosti také pracoval jako muzejník.

Michal Bureš bydlí ve Žďáře nad Metují a je editorem a spoluautorem historických monografií o obcích na Policku: Pěkov a Hony, Hlavňov nebo Žďár nad Metují.

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)