Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Na cestách u Šléglu dochází k poškozování stromů
banner

Na cestách u Šléglu dochází k poškozování stromů

Text a foto Michaela Plchová

Úterý, 14. června 2022

Na cestách u Šléglu dochází k poškozování stromů

Obec Křinice ve spolupráci se Správou CHKO Broumovsko řeší zmizení značek vyznačujících zákaz vjezdu a poškozování vysazených stromků podél cest v oblasti u rybníka Šlégl.

Správa CHKO Broumovsko řeší poškozování mladých stromků, které byly vysazeny podél účelových cest v katastru obce Křinice. Vzhledem k dlouhé objízdné trase do Broumova využívají místní obyvatelé cestu okolo rybníku Šlégl. Cesta je však úzká a vozidla při vyhýbání jezdí přes kořeny stromů. Podle Petra Kuny ze Správy CHKO z této oblasti také někdo odstranil, nebo ukradl značky vyznačující zákaz vjezdu motorových vozidel. „Obrátili jsme se na obec Křinice, pod niž cesta spadá. Paní starostka slíbila, že bude situaci řešit,“ říká Petr Kuna.

Z oblasti zmizely dvě značky vyznačující zákaz vjezdu motorových vozidel s dodatkovou tabulkou mimo vlastníků a uživatelů pozemku. Vzhledem k velkému množství aut, které začalo po polních cestách v okolí Křinic jezdit, dochází k narušování okolí cest a tím k porušování kořenů stromů. „Podle našich pozorování tam projede desítky aut za hodinu,“ říká Petr Kuna. Ohroženy jsou tedy desítky stromů, které byly v okolí cest vysazeny. Vzhledem k tomu, že objížďka ještě několik měsíců potrvá, hrozí úplné zničení stromků. „I když to nevidíme, ježdění přes prostor, kde jsou v zemi kořeny, stromy zraňuje. Kořeny mohou být přetrženy, poškozeny, dostává se do nich hniloba…,“ vysvětluje Petr Kuna.

Správa CHKO v tuto chvíli jedná s obcí Křinice, která by měla zajistit nápravu. „Nejedná se o objízdnou trasu. Cesta je v kategorii účelová komunikace a vjíždět na ni mohou pouze zemědělci a lesníci, případně integrovaný záchranný systém. Vedle vede cyklostezka určená k rekreaci. To že tam není zákazová značka neznamená, že se tam smí,“ říká Petr Kuna a dodává: „Ono to asi nikoho nepálí, ale nám to vadí nejen kvůli stromům, ale také kvůli souběhu s pěší turistickou značkou a cyklotrasou, která je v sezóně poměrně frekventovaná. Pokud tam pojede auto a někdo nám ho vyfotí, můžeme ho po přečtení SPZ pokutovat.“

Správa CHKO bude tedy usilovat o vrácení zákazových značek na místa, odkud byly odstraněny. Nápravu by měla zajistit obec Křinice, pod níž toto území spadá. „Je pravda, že značky zmizely,“ potvrzuje starostka Křinic Libuše Rosová a dodává: „Jsme docela překvapeni, protože nezmizely jen značky, ale nejsou tam ani tyče, na nichž byly značky připevněny. Řeším tedy výrobu nového značení.“ Rovněž starostka Rosová potvrzuje velké zvýšení provozu v oblasti mezi odbočkou na rybník Šlégl a Broumovem. „Problém je, že lidé vůbec nerespektují místa, kde je udělaný prostor na vyhnutí. Kvůli tomu se pak vyjíždějí koleje okolo cest a vyasfaltovaného úseku.“

Lidé, kteří jezdí okolo Šléglu, se také mohou dostat do nepříjemné situaci kvůli již výše zmíněnému využívání komunikace zemědělci. Ti se s objemnou zemědělskou technikou mohou jen těžko vyhýbat s osobními automobily a množství aut, které potkávají na účelové komunikaci, jim vadí.

Na daná místa se tedy znovu vrátí zákazové značky a starostka Rosová nevylučuje ani občasnou přítomnost policie.

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

  • Karel David
    Datum: 22. 12. 2022 21:58

    Stromy mají být vysazené 5m za příkopem na 10 m širokém travnatém pruhu. Není lehké pozemek zajistit, slevovat však nelze.

  • Karel David
    Datum: 22. 12. 2022 21:50

    Jsem si jistý, že značky jsou málo a musí být nInstalována závora s kladkou na kód, stejně jako na všechny polní cesty a vjezdy do lesa. Důvodem je, že řidiči koukají do navigací a ne na značky, často si nechají zapnutou turistickou mapu.

  • Otakar Prikner
    Datum: 14. 6. 2022 10:17

    K těmto argumentům už se nedá jen mlčet !!! Úředník má nejraději když může něco zakázat a je jedno zda je důvod vážný nebo malicherný. Pan Kuna nemusí jezdit každý den do Broumova, nemusí vozit děti do školky v Hejtmánkovicích 2x 16 km nepříjemnou objížďkou. Také jsem si nevšiml že v blízkosti nouzově užívané cesty roste více stromů které svými kořeny zasahují do používané trasy. Přiznávám ale, že mě vadí bezohlednost některých řidičů kteří se musí za každou cenu hrnout kupředu místo aby na vhodném místě zastavili a dali přednost protijedoucímu vozidlu které má horší podmínky pro vyhýbání. A tak vedle asfaltového povrchu vzniká uježděná půl metru široká stopa zbytečně. Výsledkem bude tento nesmyslný zákaz ke škodě nás všech. Chápal jsem otevření této nouzové cesty jako vstřícný krok alespoň nějak odlehčit tak svízelné dopravní situaci. Fandil jsem odvaze paní starostce Křinic. Leč chceš-li psa být hůl si vždycky najdeš. O.Prikner

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)