Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Na řadu přicházejí další železniční přejezdy, které budou zrušeny
banner

Na řadu přicházejí další železniční přejezdy, které budou zrušeny

Text a foto Michaela Mašková

Čtvrtek, 9. listopadu 2023

Na řadu přicházejí další železniční přejezdy, které budou zrušeny

Každým rokem zruší Správa železnic několik desítek železničních přejezdů. Tento trend se nevyhýbá ani Broumovsku. Zatímco Broumov si přejezdy navržené ke zrušení vybojoval, v Teplicích nad Metují se jeden ze stávajících přejezdů ruší. O dalších se jedná.

Když město Broumov letos v únoru zjistilo, že se Správa železnic chystá zrušit dva železniční přejezdy ležící v obytné zóně ve městě, vyvolalo to velké pozdvižení. Starosta města Arnold Vodochodský se dokonce obrátil na Český rozhlas, který o kauze informoval a město se proti zrušení přejezdů okamžitě odvolalo. Nutno říci, že úspěšně. „Naše dva přejezdy se rušit nebudou,“ říká starosta Arnold Vodochodský a dodává: „Naštěstí zasáhl odbor stavebního a územního plánování a silniční správní úřad, který dal vyjádření s argumenty, proč se zrušením nesouhlasí. Správa železnic měla datum, do kterého se měla odvolat, což neučinila. Tím pádem oba naše přejezdy zůstávají.“ Oba železniční přejezdy leží v obytné zóně a podle starosty jsou také oba potřebné – využívají je nejen lidé, kteří zde žijí, ale také nákladní doprava zásobující různé firmy. Správa železnic chtěla původně zrušit oba přejezdy v Broumově přesto, že byly vybaveny závorami a nebyly tudíž nebezpečné. Důvodem pro zrušení byla jejich blízkost a finanční náročnost na údržbu. „Správa železnic se snaží ušetřit peníze,“ říká starosta Vodochodský.

 

Zrušení teplického přejezdu

Zatímco přejezdy v Broumově zatím zůstávají, přicházejí v kraji na řadu další, které se zrušení neubránily. Například v Teplicích nad Metují ruší Správa železnic malý přejezd P4855 v blízkosti zastávky Teplice nad Metují – město. Podle starosty města Josefa Bitnara bylo zrušení přejezdu svým způsobem překvapivé. „Šel jsem se informovat, co přesně Správa železnic chystá při opravách zastávky ve městě. A dozvěděl jsem se, že kromě jiného se také zruší zdejší přejezd, proti čemuž jsme bojovali.“ Zrušení železničního přejezdu se dotkne obyvatel šesti rodinných domů a nájemců zahrádkářské kolonie, kteří dosud přejezd využívali. „Nejvíce se zrušení přejezdu dotkne jedné rodiny, která bude mít nyní opravdu komplikovaný příjezd domů. Objízdná cesta do zahrádkářské kolonie je zhruba o 600 metrů delší,“ upřesňuje místostarostka Věra Prokopová.

Podle starosty města Bitnara vedlo město jednání ohledně přejezdu už od roku 2021, kdy se ke konci roku Správa železnic obrátila na stavební úřad města Teplice nad Metují s návrhem na zrušení. Ten žádost pozastavil a vyžádal si další doplnění. Jednání se táhla několik měsíců a řízení se několikrát pozastavilo. Nakonec dne 8. 7. 2022 rozhodl Krajský úřad o zrušení přejezdu. „Z našeho pohledu jsme udělali, co jsme mohli. Rozhodující pro zrušení přejezdu bylo vydání souhlasu Policií ČR s objízdnou trasou,“ říká starosta Bitnar. „Teď musíme počkat, co tam Správa železnic vybuduje, neboť o tom nejsme informováni, a pak uvidíme, co se dá dělat,“ upřesňuje místostarostka Věra Prokopová a dodává: „Nejvíc nás na tom mrzí špatná komunikace se Správou železnic.“

 

Modernizace, nebo zrušení

Správa železnic pracuje na rušení železničních přejezdů již od svého založení v roce 2003 tak, jak jí to ukládá zákon. Pokud je objízdná trasa kratší než pět kilometrů a Správa vyhodnotí přejezd jako nadbytečný či nebezpečný, může navrhnout jeho zrušení. Každý rok tak zmizí několik desítek přejezdů, v loňském roce jich zaniklo 69 v několika krajích, předloni to bylo 52 přejezdů. Důvodem je naplňování nových bezpečnostní standardů a také snižování nákladů na údržbu těch stávajících. Ostatní přejezdy vybavuje novými bezpečnostními prvky v podobě signalizačního zařízení a mechanickým zabezpečovacím zařízením. „V oblasti Broumovska Správa železnic se samosprávami aktuálně projednává možnost zrušení dvou železničních přejezdů zabezpečených výstražnými kříži, konkrétně přejezdu P4822 na lesní cestě v katastru Radvanic a přejezdu P4847 na louce v úseku mezi Teplicemi nad Metují a Adršpachem,“ sděluje tiskový mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda.

V letošním roce také došlo k modernizaci a doplnění o závory na přejezdu P5124 u zastávky Březová u Broumova a přejezdu P5123 mezi Březovou u Broumova a Bohdašínem. V průběhu tohoto měsíce pak bude aktivováno nové zabezpečovací zařízení se závorami na přejezdu P4849 v úseku mezi Teplicemi nad Metují a Adršpachem, tedy u Bučnice. Pro nejbližší období plánuje Správa železnic v regionu modernizaci a doplnění závor na přejezdech P4857 u nádraží v Teplicích nad Metují a P5128 v Meziměstí-Starotíně.

 

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

  • Milan Brandejs
    Datum: 17. 11. 2023 22:22

    Teplické vedení města, starosta Bitnar a místostarostka Prokopová, zvolilo sobě vlastní metodu ochrany svých spoluobčanů - vyčkávání. Podle článku měli rozhodnut krajských úředníků o zrušení uvedeného železničního přejezdu již od července 2022, ale více nekonalo. A když SŽDC začala s rekonstrukcí železniční zastávky Teplice n.M.-město, v říjnu 2023, a společně s tím došlo k fyzické likvidaci přejezdu, začalo se vedení divit. Nic víc. Bývalý místostarosta Radim Války, který se svými kolegy ze současné opozice o rušení přejezdu neměl ani tušení, svolal veřejné projednání dané věci s občany a na něm jsme se dozvěděli, že vedení města se rozhodlo nepodat odpor proti rozhodnutí. Před dvěma až třemi týdny údajně požádali o pomoc hejtmana a teď asi za vše může hejtman, že si nesjednal na kraji pořádek. Dalšího viníka našel kreativně pan starosta v odstoupivším zastupiteli města, krajském zastupiteli a členu dopravního výboru Milanu Brandejsovi, kterého ale, stejně jako R.Válkyho nikdy o řízení o rušení přejezdu neinformoval, protože opozice není na porady zastupitelů zvána a jinde se kauza neprojednávala.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)