Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Netrus trus, je to hnus!
banner

Netrus trus, je to hnus!

Pavel Lisák, foto archiv SDMB

Středa, 17. května 2023

Netrus trus, je to hnus!

Jako jeden z prvních regionů se Broumovsko zapojilo do akce Chodím beze stopy, která se snaží vést turisty ke zlepšení jejich chování v přírodě.

Frekventované turistické trasy jsou často lemovány papírovými kapesníčky, vlhčenými ubrousky a takzvanými podpapíráky. Kdo z vás by to neznal? Kdo z vás nebyl tím pohledem znechucen a při svých túrách nespílal turistům-čuňatům, co to tady zanechali? Na druhou stranu ale každý známe situaci, kdy si prostě v přírodě odskočit musíme, k nejbližší toaletě to máte hodinu chůze, a to prostě NEDOBĚHNETE.

Z hlediska ochrany přírody nejde o katastrofu, příroda se kvůli troše celulózy a lidským výměškům asi nezhroutí. Odskočit si do přírody by měla být až ta poslední varianta v případě, kdy žádná toaleta není na blízku. Jak se v takové nouzové situaci zachovat? Jak nezanechat stopu? Tomu se věnoval seminář, pořádaný Sdružením Český ráj v Sedmihorkách.

„Osvěta je jedinou možností, jak v tomto směru zlepšit chování návštěvníků v přírodě,“ říká David Duda, ředitel Společnosti pro destinační management Broumvoska, který se semináře zúčastnil. „Broumovsko je jednou z prvních destinací, které se do akce Chodím beze stop zapojilo. Pro web chodimbezestop.cz jsme připravili rady a tipy pro návštěvníky Broumovska včetně seznamu všech veřejných toalet. V informačních centrech bude možné koupit toaletní lopatky a pročíst si informační letáky,“ dodává.

Pokud by se všichni turisté na Broumovsku chovali podle zásad projektu Chodíme beze stop, asi by zde nevznikl žádný problém. Oblast je rozsáhlá a vykonat v krajní nutnosti potřebu v odlehlém lese nebude pro přírodu katastrofální zátěží. A navíc: jako vítaní hosté našeho kraje jste jistě vybaveni praktickou toaletní lopatkou a obyčejným toaletním papírem. 

Ve zdejších městech jsou veřejné toalety, na vesnicích hotely a hospůdky, které budete jistě moci se souhlasem personálu využít. Věnujme se nyní proto turisticky více frekventovaným místům v přírodě. Jedná se hlavně o „nástupní místa“ při vašich výletech do skal, na které se teď můžeme podívat podrobněji:

 

Ostaš. Výchozím bodem k návštěvě Ostaše je pro většinu turistů parkoviště u kempu a Hospůdky U Malíků. Odtud vycházíte do Horního i Dolního labyrintu. Zde také najdete i bezplatné veřejné toalety. Okruhy oběma labyrinty neposkytují prakticky žádné vhodné místo k vykonání potřeby, nejsou ale dlouhé ani časově náročné. To zvládnete.

Broumovské stěny. Tradičními výchozími body k túrám po Broumovských stěnách je parkoviště v Hlavňově, kde toalety bohužel nejsou, dále Hvězda, kde jsou toalety v Chatě Hvězda a je důležité jejich použití domluvit, případně zaplatit v restauraci. Dalším výchozím bodem je parkoviště nad Slavným s komfortními toaletami. Zmiňme ještě parkoviště na kraji Machovské Lhoty, odkud vycházíte do jihovýchodních částí Broumovských stěn. I zde jsou toalety k dispozici.

Adršpašsko-teplické skály. Především při návštěvě Adršpašských skal, kde projdete uzavřeným okruhem, je třeba myslet na toaletu před začátkem prohlídky. Turistický okruh Adršpašskými skalami vám neposkytne prakticky žádnou možnost někam si „odskočit“. U hlavního parkoviště i v informačním centru u vstupní pokladny jsou k dispozici komfortní toalety. Na samotném okruhu vám v nouzi nezbyde nic jiného, než „přidat do kroku“. V Teplických skalách je situace obdobná, toalety jsou u vstupní pokladny a na celém okruhu už žádné nejsou. Obě skalní města jsou součástí Národní přírodní rezervace a bohužel se zatím nepodařilo najít způsob, jak na okruhy citlivým způsobem toalety umístit a provozovat.

Co říci závěrem? Plánujte si své výlety! A plánujte je nejen z hlediska délky a náročnosti túry, nezkoumejte jen předpověď počasí… zjistěte si také, kde jsou cestou veřejné toalety. Bez „nášlapných min“ hned vedle cesty se nám všem bude Broumovskem chodit příjemněji. Děkujeme vám.

 

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)