Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Nezapomeňte nahlásit hasičům čarodějnické ohně
banner

Nezapomeňte nahlásit hasičům čarodějnické ohně

Martina Götzová, foto Michaela Plchová

Úterý, 26. dubna 2022

Nezapomeňte nahlásit hasičům čarodějnické ohně

Pálení ohňů na čarodějnice patří k českým tradicím. Hasiči by však o takovém ohni – byť soukromém – měli vědět.

Blíží se poslední dubnový den, který je na mnoha místech neodmyslitelně spojený s pálením čarodějnických ohňů. Hasiči apelují na veřejnost, aby pálení těchto ohňů hlásila předem přes internet skrze webové stránky https://paleni.izscr.cz/ (odkaz je dostupný také na hlavních webových stránkách HZS vpravo pod bannerem "pálení klestí").

Hlášení pálení, včetně čarodějnických ohňů, je povinné pro právnické osoby, doporučujeme to ale také občanům jako fyzickým osobám. Může se tak předejít planému výjezdu jednotek požární ochrany. Pálení by měli lidé provádět výhradně přes web, v žádném případě by tímto hlášením neměli blokovat linky 112 nebo 150, které slouží přednostně pro řešení mimořádných událostí.

Jak jsme již informovali v dříve, z hlediska statistiky bojovali letos na jaře hasiči nejen v Královéhradeckém kraji s rekordním počtem požárů v přírodním prostředí. K nárůstu případů přispělo březnové suché a teplé počasí. S dubnovým aprílovým počasím sice deště přibylo, i přesto může být půda na mnoha místech stále sušší a každé neopatrné zacházení s otevřeným ohněm může mít následky v podobě rychlého šíření požáru. Proto připojujeme i několik preventivních rad, jak by si měli lidé při přípravě čarodějnického ohně i během pálení počínat.

 

Doporučení a rady hasičů, jak za čarodějnický oheň pořádně zabezpečit

  • Místo pro rozdělávání ohně musí být bezpečně izolováno od hořlavých materiálů a ohraničeno pruhem širokým nejméně 1 metr zbaveným jakýchkoliv hořlavin. Pozor je nutno dát i na kořeny stromů a keřů. Od kraje lesních porostů musí být vzdálenost minimálně 50 m, v případě stohu je pak nutno dodržet odstup minimálně dvojnásobný,  tedy 100 metrů. Zcela zakázáno je například rozdělávání ohně ve vysoké suché trávě, na strništi apod.
  • I slabý vítr může způsobit rozšíření ohně na okolní porosty nebo domy. Při silném větru a v době velkého sucha oheň venku raději vůbec nerozdělávejte.
  • Hranici z polen je potřeba stavět tak, aby byla stabilní a nehrozilo její zhroucení do stran. Jinak se mohou plameny rozšířit do okolí a vymknout se kontrole.
  • Při rozdělávání ohně kdekoliv v přírodě či na volném prostranství v žádném případě nepoužívejte vysoce hořlavé látky jako např. benzín, naftu či líh.
  • Při pálení ohňů by měla být vždy přítomna alespoň jedna osoba starší 18 let.
  • Oheň se nesmí ponechat bez dozoru. Hlídejte, aby nedošlo k jeho nekontrolovatelnému šíření a vzniku požáru. Mějte nachystán dostatek vody (popř. písek, hlínu), kdyby se oheň vymykal kontrole. I proto je dobré umístit ohniště v blízkosti vodního zdroje. Příjezdové cesty vedoucí k místu pálení musí být průjezdné.
  • Opustit místo pálení je možno až poté, co je ohniště důkladně uhašeno, ať již prolitím vodou, nebo zasypáním zeminou. Pamatujte, že i ve zdánlivě zcela vyhaslém ohništi se mohou skrývat žhavé oharky a poryv větru je znovu rozdmýchá a oheň roznese.

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)