Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Novinky v železniční a autobusové dopravě
banner

Novinky v železniční a autobusové dopravě

KHK, MP, foto archiv KHK

Pondělí, 12. prosince 2022

Novinky v železniční a autobusové dopravě

Od neděle 11. 12. jedou vlaky a autobusy podle nových jízdních řádů. Přinášíme přehled změn, které se týkají Broumovska a přilehlých regionů. Novinkou je také zavedení jednodenní síťové jízdenky, která platí po celém České republice bez ohledu na místo, čas a dopravce.

Změna jízdních řádů patří k zavedeným pořádkům první poloviny prosince. K drobným úpravám dochází vždy na základě podnětů od cestujících, škol i zaměstnavatelů. Dobrou zprávou je, že zatím nedochází ke zdražování jízdného. „Těší mě, že i přes ohromný nárůst nákladů na provoz veřejné dopravy jsme v Královéhradeckém kraji dokázali udržet stejný objem vlakových a autobusových spojů i pro následující rok, a i to bez toho, že bychom museli zdražovat jízdné. Rostoucí počet cestujících ve veřejné dopravě je důležitým faktorem pro její udržitelnost a pro nás je zároveň i motivací pro další zefektivňování jednotlivých spojů především na základě odezvy veřejnosti,“ uvedl hejtman Martin Červíček.

V letošním roce na Broumovsku dochází pouze k malým změnám, kraj však zavedl nové značení vlakových spojů. Každá linka se nově označuje kombinací písmene a čísla. Podobné systémy jsou běžné ve většině ostatních krajů ČR. Přehled nového značení najdete na konci článku. Další informace a podrobnosti o aktuálních jízdních řádech najdou cestující na portálu veřejné dopravy na www.dopravakhk.cz.

 

Jednodenní síťová jízdenka

Systém univerzálních vlakových jízdenek OneTicket se rozšiřuje o nový typ jízdního dokladu. Od neděle 11. prosince si lidé budou moci na cestování po České republice koupit jednodenní síťovou jízdenku.

„Jednodenní jízdenka platí celý den na vlakové spoje všech dopravců zapojených do systému. Cestující tak může mezi těmito dopravci bez omezení přestupovat,“ říká ministr dopravy Martin Kupka. Jízdenka OneTicket je vhodná nejen pro české občany, ale také pro turisty. „Kdokoli chce nebo potřebuje cestovat po České republice, nevázat se na časy, místa a dopravce, může naši jízdenku využít. Nyní i pro jednodenní cesty nebo výlety,“ dodává Jan Paroubek, ředitel státního podniku CENDIS, který systém OneTicket provozuje.

Jednodenní síťová jízdenka je doplněním portfolia stávajících síťových jízdenek OneTicket na 7, 30, 90, 180 a 365 dní. Stojí 868 korun a je možné ji koupit na webu www.oneticket.cz, v mobilní aplikaci OneTicket, na pokladnách zapojených dopravců, u průvodčího ve vlaku nebo v jízdenkových automatech.

 

Změny vlakových linek:

Trať 027 Starkoč – Broumov

Na této trati dochází pouze k dílčím změnám v zastavování vlaků. Téměř všechny vlaky budou nově zastavovat na zastávce Náchod-Běloves, naopak bude zrušeno zastavování v zastávce Bohdašín z důvodu nulového využití.

Trať 031 Pardubice – Hradec Králové – Jaroměř

Na této trati nedochází k významnějším změnám.

 

Trať 026 Choceň – Náchod, Opočno pod Orlickými horami – Dobruška

Spěšné vlaky linky V24 Náchod – Choceň budou mít upravené časové polohy z důvodu dalšího postupu prací na koridorovém úseku Choceň – Ústí nad Orlicí. Aby byly zachovány přípoje v Chocni ve směru z Náchoda do Brna a opačně, dojde k následujícím úpravám:

  • z Náchoda budou odjíždět vždy v 21. minutu po celé hodině,
  • z Chocně budou odjíždět zpravidla v 51. minutu po celé hodině (s výjimkou spoje v 18:50).

Po ukončení koridorové výluky dojde od 1. 7. 2023 k návratu časových poloh do původního stavu.

 

Trať 043 Trutnov – Královec – Sędzisław

Na základě požadavku města Trutnova dochází k zavedení městské vlakové linky V44 Trutnov – Libeč, která propojí trutnovské hlavní nádraží, stanici Trutnov střed a zastávku Libeč. Tato linka nabídne celkem 8 párů spojů, které budou v provozu každý pracovní den od 1. 3. 2023.

Provoz linky V44 je financován městem Trutnov a jejím cílem je nabídnout alternativní možnost spojení v době, kdy budou probíhat rozsáhlé opravné práce na silniční síti, v jejichž důsledku bude město trpět sníženou průjezdností a kongescemi.

Trať 047 Trutnov – Teplice nad Metují

Provoz přeshraniční linky D28 Wrocław – Adršpach bude v příští sezóně mírně omezen z důvodu výluky v polském úseku Wałbrzych – Mieroszów. Vlaky proto poprvé vyjedou až 8. června, poslední vlak této linky pak pojede 3. září 2023.

 

Změny v autobusové dopravě:

Broumovsko

Na základě dlouhodobého sledování využití spojů bylo rozhodnuto o omezení 1 pár spojů mezi Broumovem a Policí nad Metují z důvodu kapacitní nadbytečnosti, jedná se o odjezd 4:50 z Broumova (alternativa 4:40 a 5:05) a 15:45 z Police nad Metují (alternativa 15:30 a 16:00).

 

Náchodsko

Linka 308 se ve směru z Náchoda na Nový Hrádek o víkendu posunuje na odjezdy ve 20. minutu.

Na linkách 300 a 301 mezi Náchodem a Č. Kostelcem dojde k rozdělení posledních spojů mezi trasu přes Zábrodí (linka 301) a H. Radechovou (300) pro zpřehlednění trasování spojů. Na lince 301 navíc školní spoj ze Zábrodí do Č. Kostelce nově zajede přímo na zastávku Č. Kostelec,,pošta kvůli zajištění včasnějšího příchodu školáků na vyučování.

 

Královédvorsko

K výraznějším změnám dochází na lince 411. Většina spojů této linky bude nově vedena ze Dvora Králové přes Českou Skalici až do Náchoda. V současné době končí zhruba polovina spojů v České Skalici. V souvislosti s tím dochází na této lince také ke komplexní úpravě časových poloh u velké části spojů.

 

Nové značení vlakových spojů:

označení

trasa linky

V10

Os Chlumec nad Cidlinou – Hradec Králové

V2

Sp Hradec Králové – Týniště nad Orlicí – Letohrad

V20

Sp/Os Hradec Králové – Týniště nad Orlicí – Choceň

V21

Os Hradec Králové – Týniště nad Orlicí – Solnice

V22

Os Choceň – Týniště nad Orlicí – Častolovice – Rychnov nad Kněžnou – Solnice

V23

Os Týniště nad Orlicí – Doudleby nad Orlicí – Rokytnice v Orlických horách

V24

Sp Hronov – Náchod – Týniště nad Orlicí – Choceň

V25

Os Hronov – Náchod – Týniště nad Orlicí – Choceň; Opočno – Dobruška

V3

Sp Pardubice – Hradec Králové – Náchod – Broumov

V30

Sp Starkoč – Náchod – Broumov

V31

Os Starkoč – Václavice

V32

Os Meziměstí – Náchod

V33

Os Adršpach – Teplice nad Metují (sezónní vlaky)

V34

Os Trutnov – Teplice nad Metují

V4

Sp Pardubice – Hradec Králové – Trutnov – Svoboda nad Úpou

V40

Os Trutnov – Svoboda nad Úpou

V41

Sp Trutnov – Kolín

V42

Os Trutnov – Vrchlabí

V43

Os Kunčice nad Labem – Vrchlabí

V44

Os Trutnov – Libeč

V5

Sp Hradec Králové – Jičín – Turnov

V50

Os Hradec Králové – Jičín – Turnov

V51

Os Městec Králové – Chlumec nad Cidlinou – Stará Paka – Lomnice nad Popelkou

V6

Sp/Os Pardubice – Hradec Králové – Jaroměř

L5

Os Stará Paka – Lomnice nad Popelkou

L9

Os Martinice v Krkonoších – Rokytnice nad Jizerou

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)