Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • O proměnách důvěry a porozumění diskutovala první část hostů 6. Broumovských diskusí
banner

O proměnách důvěry a porozumění diskutovala první část hostů 6. Broumovských diskusí

Kateřina Ostradecká

Úterý, 5. listopadu 2019

O proměnách důvěry a porozumění diskutovala první část hostů 6. Broumovských diskusí

Ve Vzdělávacím a kulturním centru Klášter Broumov odstartovala ve středu 6. listopadu první část dvoudenní konference 6. Broumovské diskuse. Setkání, přístupné veřejnosti, bude pokračovat i ve čtvrtek 7. listopadu.

O tom, zda důvěřujeme státu, institucím, politickým stranám či politikům nebo o tom, jak posílit důvěru v evropské instituce, jako jsou EU či NATO, diskutovali na prvním středečním panelu bývalá soudkyně Ústavního soudu Eliška Wagnerová spolu se socioložkou Markétou Sedláčkovou a historikem Tomášem Petráčkem. Moderování panelu se zhostil Michael Rozsypal z Českého rozhlasu Plus. Téměř tříhodinová diskuse, kterou si do sálu Dřevník přišlo vyslechnout kolem 190 účastníků konference, přinesla řadu zajímavých postřehů a ideí.

Jak by se dala posílit důvěra v evropské instituce, navrhla Eliška Wagnerová: "Budování důvěry je otázkou zkušeností... Mělo by se o tom mluvit v médiích, ve školách. A nejen mluvit, ale třeba i dělat stáže – u evropského Soudního dvora, u Evropského parlamentu... A posílit tak vlastní osobní zkušenost, protože lidé nejvíc podporují to, na co si sami sáhnou. Možnosti tu jsou, ale ve školách se jich málo využívá..."

"Důvěra je nejzákladnější lidská kvalita, která je nezbytná pro lidský život. A všimněme si, že kořen slova důvěra je blízko slovům věrnost a víra... Ve společnosti, kde si nedůvěřujeme, se strašně špatně žije," uvedl mimo jiné Tomáš Petráček a Markéta Sedláčková k tomu dodává: "Politická scéna v posledních letech spíše posiluje nedůvěru... Proti tomu se dá bojovat – třeba i tím, že si člověk shání pravdivé informace..."

Druhý, odpolední panel konference, moderovaný Světlanou Witowskou z České televize, se zaměřil na proměny důvěry a porozumění během posledních třiceti let naší demokracie. Na pódiu se sešli bývalý předseda české vlády Vladimír Špidla, filozof a publicista Petr Fischer, ředitel Občanského institutu Roman Joch a náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje, senátor Martin Červíček.

"Pro mě je velkou ctí, být tady v Broumově. V Praze už někteří začínají mluvit o Broumovských diskusích jako o českém Davosu," uvedl Roman Joch a k hlavnímu tématu dodal: "Na důvěru nikdo z nás nemá právo. Důvěru si každý z nás musí zasloužit. A porozumění je cílem, o který máme usilovat... Za posledních třicet let klesla nepřiměřeně velká důvěra ve stát v přiměřeně malou důvěru, což je zdravé. Nezdravá je však nedůvěra vůči sobě navzájem, daná politickou polarizací ohledně osob politických aktérů."

Pro Petra Fischera je důvěra hlavně o sebedůvěře: "Málo věříme sami sobě, tudíž se nám těžko hledá porozumění," myslí si a dodává: "Já jsem v Broumově podruhé, po dvanácti letech. Klášter se hodně změnil a je čím dál hezčí."

Vladimír Špidla, ředitel Masarykovy demokratické akademie, zavítal do Broumova poprvé: "Jsem moc rád, že mám příležitost tu být a mluvit na téma, které mi připadá velmi důležité. V demokratickém systému je důvěra klíčová – má-li se společnost dát do pohybu a má-li to vydržet delší dobu, musí se tak stát v důvěře... Klíčová je důvěra v lidi a důvěra v demokratická pravidla. Nedostatek důvěry ve společnosti společnost stravuje a znemožňuje, aby byla úspěšná v jakémkoliv oboru."

"Třicet let poté, co jsme přestali mlčet a nechat rozhodovat o svých životech totalitní režim, jsme dnes v situaci, kdy sice "máme, co jsme chtěli," ale neumíme s tím zacházet... Nyní je na politicích a ostatních osobnostech veřejného života, aby vrátili důvěru občanů v právní stát, plnili dané sliby a skutečně sloužili veřejnosti namísto pouze svým osobním cílům," myslí si Martin Červíček.

Druhá část konference bude následovat ve čtvrtek 7. listopadu třetím panelem, který odstartuje v 9 hodin, v sále Dřevník. O tom, jak si více důvěřovat a lépe porozumět, budou diskutovat spisovatelka Iva Pekárková, boromejka a pedagožka Angelika Pintířová a psychoterapeutka a signatářka Charty 77 Věra Roubalová Kostlánová. Panel bude moderovat Martina Mašková. Veřejnosti bude přístupná také odpolední Komorní rozmluva s břevnovsko-broumovským arciopatem Petrem Prokopem Siostrzonkem a dlouholetým ředitelem Nadace Via Jiřím Bártou. Rozmluva se bude konat v Opatském sále od 13:30 do 15:30. Místa na konferenci jsou ještě volná, vstupenky je možné zakoupit online na webu konference, nebo přímo na místě.

Statutárním partnerem konference je město Broumov, hlavními partnery jsou Raiffeisen Leasing, Jan Barta, Hobra-Školník, Pro rozvoj Broumovska, Královéhradecký kraj a Saargummi. Partnery konference jsou Centrum Walzel, Sekyra Foundation, Edumed, Nadace OSF, Nadační fond Josefa Luxe, Coca Cola – Česko a Slovensko a Martina Rosová. Generálním mediálním partnerem je Česká televize, hlavními mediálními partnery jsou Hospodářské noviny a Český rozhlas Plus. Mediálními partnery jsou naše.broumovsko.cz a Místní kultura.

Foto Jaroslav Winter

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)