Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Obnovený broumovský křížek v soutěži Cestami proměn
banner

Obnovený broumovský křížek v soutěži Cestami proměn

Michaela Plchová, foto archiv APRB

Úterý, 2. srpna 2022

Obnovený broumovský křížek v soutěži Cestami proměn

Dejte svůj hlas obnovenému křížku, který leží na cyklostezce mezi Broumovem a Otovicemi v soutěži o nejzdařilejší proměnu.

Spolek Cestami proměn již několik let sleduje a podporuje proměny zanedbaných míst a staveb v celém Česku v místa opečovávaná a užitečná. Nejpovedenější proměny pak prezentuje na výstavě Má vlast cestami proměn. Výstava ukazuje dané místo na fotografiích před a po proměně.

Agentura pro rozvoj Broumovska přihlásila do letošního ročníku nádherně zdobený barokní kříž z roku 1787 ležící na cyklostezce mezi Broumovem a Otovicemi. Ten v loňském roce za podpory Evropského fondu pro regionální rozvoj a Programu Interreg V-A Česká republika – Polsko opravila. Projekt na opravu drobných sakrálních památek byl realizován rovněž ve spolupráci s městem Broumovem.

Křížek byl výrazně poničen, snad střelbou ze zbraně, měl rovněž narušenou statiku. Kristovi na kříži chyběla hlava, části rukou i nohou, Panna Marie zůstala rovněž bez hlavy, uražené byly taktéž hlavy andělíčků. Okolní pískovcovou dlažbu zasypaly vrstvy zeminy, sloupky ohrazení byly vytrhány. Celé místo zpustlo a zůstalo téměř zapomenuté. Památka musela být demontována, poté proběhlo kompletní čištění kamene, chybějící části pískovce byly nově vymodelovány, spáry vyspraveny a památka ošetřena nátěry. Byla vyhotovena kovaná replika lucerny a svatozáře. Obnoveno bylo také ohrazení a dlažba. Opravu provedl kameník Tomáš Kučera. Na podzim 2021 byl zrekonstruovaný historický kříž usazen na nově zbudovaný základ a je opět potěchou pro oči místních i turistů na Broumovsku.

Výstavu Má vlast cestami proměn podporují kraje České republiky, Ministerstvo kultury ČR a spolupracují různé instituce. Proměny hodnotí odborná komise složená z týmu architektů pod vedením architekta Josefa Pleskota. Výstava je putovní a po prvním měsíci, kdy je na jaře viděna v Praze, se rozjede do všech koutů a míst Česka.

Pro broumovský křížek můžete hlasovat ZDE.

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

  • Jiří Berka
    Datum: 2. 8. 2022 11:04

    Je to výborně opraveno.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)