Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Obrazem: Broumovské diskuse hostily významné osobnosti
banner

Obrazem: Broumovské diskuse hostily významné osobnosti

Michaela Mašková, foto M. Máslo, M. Sedláček

Úterý, 14. listopadu 2023

Obrazem: Broumovské diskuse hostily významné osobnosti

V rámci 10. Broumovských diskusí, jejichž tématem byla Demokracie a dialog, zavítalo do Broumova mnoho významných osobností, ale i studentů a dalších milých hostů. Podívejte se, jak jejich atmosféru zachytili fotografové.

Ne nadarmo zní podtitul Broumovských diskusí "konference, která nespěchá". Mohli se o tom přesvědčit řečníci tří debatních panelů, které pohlížely na téma Demokracie a dialog z mnoha úhlů pohledu. Nad tím, k čemu je v demokratické společnosti dialog, se zamýšlel teolog Tomáš Halík, politoložka Petra Guasti a filosof Václav Němec. „Jako demokraté nemůžeme tolerovat netoleranci. V dialogu hodně mluvíme o myšlení a mluvení, ale podle mého nám nejvíc chybí pokora a ochota naslouchat druhému. Nejde o přesvědčování druhého o své pravdě, ale o naslouchání. ... Cílem je vést demokratický dialog a jeho prostřednictvím hledat proměnu a shodu demokratického koncensu. To je tedy to, jakou společností chceme být,“ zamýšlela se během panelu Petra Guasti. Každý panel trval dvě a půl hodiny, což si pochvaloval například filosof Václav Němec, který byl na konferenci poprvé. "To jsem opravdu dlouho nezažil, že by byl někde takový prostor pro diskusi a dokončení myšlenky," řekl během konference. 

Druhý panel se věnoval tomu, jak vést dialog v demokratické společnosti a sešli se na něm lidskoprávní aktivista Igor Blaževič, režisér Jiří Havelka a psychiatr Tomáš Rektor. Při zamýšlením se nad rozdělenou českou společností překvapil pozitivním hodnocením zakladatel festivalu Jeden svět Igor Blaževič: "Česká společnost není tak rozdělená, jak se říká. Mám srovnání se zeměmi na jih a na východ odsud a musím říct, že na tom není špatně, žije se tu dobře. Bohužel ve světě jsou v pohybu síly, které jsou nebezpečné.“ 

Třetí panel pak patřil politice. Sešli se zde parlamentní protivníci reprezentovaní Olgou Richterovou (Piráti) a Alešem Juchelkou (Hnutí ANO), kteří divákům naostro předvedli, jak probíhá taková politická debata na veřejnosti. Velmi smírným způsobem pak mezi nimi působil třetí host, ředitel Zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky a diplomat Jaroslav Zajíček. Přestože publikum třetího panelu bylo místy svědky ostřejšího politického dialogu, hosté potvrdili, že dialog vést umí: „Pro vedení dialogu je nezbytná otevřenost a naslouchání. To znamená, že naše uši nejsou zalepené jistotou, že my to víme nejlépe. Začít naslouchat může být někdy obtížné. Je třeba vyvinout snahu, ale je třeba si také přiznat, že každý někdy narazí na místo v dialogu, které je pro něho obtížné,“ zamyslela se nad dialogem Olga Richterová. 
Značný prostor pro vyjádření svých názorů a otázek dostali také hosté v publiku. Všichni návštěvníci pak museli ocenit, jakým způsobem se do debaty zapojovali studenti, ať už z Gymnázia Broumov či z jiných středních škol, jež na konferenci přijeli v rámci stipendia. To každoročně vypisují Broumovské diskuse pro autory nejúspěšnějších studentských esejí na dané téma. Studentům také patřil páteční odpolední workshop s Mikulášem Kroupou a Ladislavem Jelenem. 

Další část programu byla věnována důležitému panelu určenému byznysmenům. Také ti debatovali nad postavením byznysu v rámci dialogu v demokratické společnosti. Letošní Komorní rozmluva, kterou provází Jan Školník, pak byla věnována přínosnému tématu Jak vést dialog v obci a komunitě. Hostem byl kněz a zakladatel Sdružení Neratov a starosta obce Měšice Martin Čacký. 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)