Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Odvážné rozhodnutí bylo správné
banner

Odvážné rozhodnutí bylo správné

Michaela Plchová, foto archiv K. Menšíkové

Čtvrtek, 24. března 2022

Odvážné rozhodnutí bylo správné

Rezervační systém v Adršpachu získal 2. místo ve Velké ceně cestovního ruchu v kategorii Nejlepší udržitelný projekt  

Bude to přesně rok od spuštění rezervačního systému pro vstup do Adršpašských skal. Projekt se po ročním fungování nejenže osvědčil, ale navíc se líbil porotě prestižní soutěže Velká cena cestovního ruchu, která ho ocenila 2. místem. Vyhlášení soutěže probíhalo v rámci veletrhu Holiday World v pražských Letňanech. Ocenění si převzala Kateřina Menšíková, která má v Adršpachu na starosti cestovní ruch. Při této příležitosti jsme jí položili několik otázek.

 

Získat 2. místo v prestižní soutěži po roce fungování rezervačního systému, to je jistě velký úspěch. Máte radost, co to pro vás znamená?

Radost je veliká a upřímná. Máme za sebou velký kus práce a poslední dva roky byly z pohledu změn organizace cestovního ruchu v Adršpachu hodně náročné. Díky ocenění si uvědomujeme, že odvážné rozhodnutí bylo správné. Je pro nás také impulsem a povzbuzením do další práce.

 

Čím je rezervační systém v Adršpachu tak výjimečný, že získal toto ocenění?

Porota ocenila unikátnost našeho projektu, dále skvělý nápad k zamezení overturismu, čili nadměrného množství turistů, a získání financí na údržbu. Kladně hodnotila jasnou vizi a udržitelnost. Z našeho pohledu je rezervační systém výjimečný tím, že řeší online nákup vstupenek, a také parkovacího místa. Z pohodlí domova lze lehce zjistit počet volných vstupů v jednotlivých časových oknech. V případě, že je vše obsazené, nabízí se možnost vybrat si jiný den. Plovoucí cenou se snažíme návštěvníky nasměrovat mimo exponované časy a rozložit návštěvnost do celého dne. Online vstupenka a parkovací místo zajistí návštěvníkům komfort, lepší zážitek bez čekání ve frontách a v neposlední řadě je tento způsob turistiky mnohem šetrnější k místní chráněné přírodě.

 

Jak se Vám systém osvědčuje v praxi? Přinesl Adršpachu výraznou úlevu?

Po spuštění rezervačního systému jsme vychytávali a ladili drobnosti, které se ukázaly až při samotném provozu. Velká změna nastala v koordinaci dopravy. Adršpach už není skrz na skrz ucpaný a nedochází k nelegálnímu parkování podél silnic a na loukách. Turisté přijíždějící tzv. na blind riskují, že v případě vyprodaných vstupenek a parkovacích míst budou na příjezdové cestě do Adršpachu nasměrováni na jiné turistické cíle, nebo mají možnost přes náš web koupit vstupenky, parkování a přijet později. Velký posun nastal v informovanosti návštěvníků díky novým webovým stránkám ve čtyřech jazykových mutacích a práci na sociálních sítích. Nastavený limit 400 osob na hodinu zdá se být dostatečný. V soutěskách skal se netvořily fronty a ucpávky. Nutno ale podotknout, že ve skalách rozhodně sami nejste. Na to platí jediné doporučení, přijet mimo hlavní turistickou sezonu. Pak si opravdu užijete ten správný klid a ticho ve skalách.

 

Chystáte pro návštěvníky skal nějaké další novinky na letošní sezónu?

Máme spoustu nápadů! Právě jsme dokončili pracovní list pro školy nebo rodiny s dětmi nebo vlastně kohokoli, kdo má chuť prověřit si své znalosti o národní přírodní rezervaci Adršpašské skály. Čekáme na vyjádření ze Správy CHKO Broumovsko k nové expozici v umělé skalní jeskyni u pískovny. Expozice by měla být součástí komentovaných prohlídek s geologem, které připravujeme ve spolupráci s Geoparkem Broumovsko. Vylepšujeme zázemí parkoviště, infocentra i samotného vstupu, tak aby se tu návštěvníci cítili co nejlépe. Na blížící se turistickou sezonu chystáme se Společností pro destinační management Broumovska informační kampaň o rezervačním systému a press tripy pro novináře. Obec chystá doplnění herních prvků na ploše za parkovištěm. Od 1.dubna bude otevřen zámek Adršpach, kde proběhla revitalizace zámecké zahrady a budou se dokončovat práce na fasádě. To však nebrání pořádání akcí, přednášek a trhů, které si návštěvníci oblíbili. Doufejme, že nadcházející sezona bude bez jakýkoliv omezení nebo nečekaných událostí a všichni si ji budeme moci v klidu užít.

 

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)