Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Oprava kostela v Otovicích pokračuje. Má novou střechu a věžičku
banner

Oprava kostela v Otovicích pokračuje. Má novou střechu a věžičku

René Herzán

Úterý, 1. prosince 2020

Oprava kostela v Otovicích pokračuje. Má novou střechu a věžičku

Ve středu 25. listopadu byla umístěna zrestaurovaná aureola, kalich a makovice na věž římskokatolického kostela svaté Barbory v Otovicích. Do makovice byly dle tradice vloženy předměty a dokumenty ze současné doby, jako vzkaz příštím generacím.

"V roce 2005 se zřejmě kvůli větru a zásadnímu poškození zlomila dřevěná hrotnice s makovicí včetně atributů sv. Barbory a zůstala viset jen za hromosvod. Hrotnice byla opravena a nasazen byl provizorní kříž, další předměty byly uloženy v broumovském klášteře s tím, že se vše na věž vrátí až bude příznivá doba. Rozuměj, až se na opravu seženou peníze," uvedl architekt Jan Slavík.

Peníze se získaly z Programu záchrany architektonického dědictví ministerstva kultury a z dalších programů, a proto se po letech mohly předměty z otovického kostela vrátit zpět.

"První opravy začaly už v roce 2008 a další až s podporou zmíněného Programu architektonického dědictví v roce 2013. Střehu opravují otec a syn Dvořákovi 7 let. Možná se vám to zdá jako dlouhá doba, ale je třeba si uvědomit, že jiné kostely se opravují za peníze z EU, Otovice a Vižňov za peníze ze zmíněného programu, dále s přispěním Královéhradeckého kraje či obcí a různých dárců. Ty peníze se sem dostávají postupně, takže je to dlouhý proces," uvedl financování oprav děkan broumovské farnosti Martin Lanži, který vzápětí všem předmětům požehnal.

Otec a syn Dvořákovi následně umístili do makovice předměty od starosty Otovic Petra Nováka a za farnost od Martina Lanžiho. "Já, když jsem v kostele, tak cítím velkou pokoru. Vždycky říkám panu Lanžimu, to je vaše „domácí půda“, a já tady nejsem starosta. Každopádně chci mu poděkovat, protože je to především jeho zásluha, že se s opravami kostelů po celém Broumovsku něco děje. Dík samozřejmě patří všem, kteří se na opravách podíleli," řekl Petr Novák a předal k umístění v makovici Broumovské noviny, vzkaz občanů Otovic, který napsala bývalá kronikářka obce paní Klicperová, vzkaz od dětí a současné mince. Martin Lanži do makovice umístil aktuální číslo farního měsíčníku a dva archy papíru, kde je popsán stav farnosti i samotný průběh financování oprav.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)