Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Oslavme den stromů debatou o budoucnosti lesů v CHKO Broumovsko
banner

Oslavme den stromů debatou o budoucnosti lesů v CHKO Broumovsko

Pavlína Binková

Úterý, 19. října 2021

Oslavme den stromů debatou o budoucnosti lesů v CHKO Broumovsko

Otesánek, Byrokrat, Uražená nebo Bezbranná? Ve středu 20. října dostane název dosud bezejmenná skála na Pánově cestě v Broumovských stěnách. Ve stejný den se zároveň od 17 hodin v Pellyho domech v Polici nad Metují uskuteční veřejný diskusní kruh na téma těžby v kůrovcem napadených oblastech, který pořádá občanská Iniciativa za šetrnou těžbu v CHKO Broumovsko.

Výrazný krajinný prvek této části údolí povolila odsekat Správa CHKO Broumovsko na konci srpna letošního roku, aby tak umožnila průjezd těžké techniky.  Podle vlastníka, Benediktinské hospodářské správy Břevnov, to bylo nutné pro svoz kůrovcem napadeného dříví v této části stěn. Rozhodnutí dát skále název, jako symbolický protiargument tvrzení Správy CHKO, že „tato skála na dně údolí není významným skalním útvarem, nedochovaly se na ní žádné historické ani geodetické značky“, vzniklo mezi členy neformálního občanského uskupení. Ve veřejné anketě na Fb stránce Skála na Pánově cestě se sešlo na padesát návrhů a pro řadu místních obyvatel se zmrzačená skála v krátké době stala symbolem pro obavy z průběhu další těžby v CHKO.

Zásah provedený na skále jitří emoce. Ty jsou posilovány nedostatkem informací a obavami z toho, jak kůrovcová kalamita krajinu Broumovska poznamená v dlouhodobém horizontu. Nepovede boj s kůrovcem k většímu poškození krajiny, než k jakému by došlo jeho působením? Neupřednostní státní instituce i vlastníci v kritické situaci pouze ekonomická hlediska? Jaké jsou možnosti kůrovcové těžby a co nás ještě čeká? Pozvání do diskuzního kruhu přijali Luboš Binar za DSO Lesy Policka, Petr Bláha z Benediktinské hospodářské správy Břevnov, Pavel Draštík z Lesní správy Dvůr Králové nad Labem, nezávislý lesnický poradce Aleš Erber a Hana Heinzelová a Petr Kuna jako zástupci CHKO Broumovsko. Věříme, že vzájemná otevřená diskuze může být jednou z cest, jak lépe komunikovat otázky ochrany přírody, které se dotýkají nás všech.

Diskuzní kruh na téma kůrovcové těžby v CHKO Broumovsko
Pellyho domy, Police nad Metují, středa 20. října od 17 hodin

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)