Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Pietní akt na památku letce RAF Václava Foglara
banner

Pietní akt na památku letce RAF Václava Foglara

Michaela Plchová

Pátek, 26. listopadu 2021

Pietní akt na památku letce RAF Václava Foglara

V sobotu 27. 11. 2021 ve 13 hodin proběhne u pomníku Václav Foglara na náměstí v Machově pietní akt. Akci pořádá Československá obec legionářská. Ta v tomto roce slaví 100 let od svého vzniku a při této příležitosti připomíná osudy lidí, kteří statečně bojovali za osud naší vlasti

Dobrodružný životní příběh machovského rodáka Václava Foglara, pilota 313. stíhací perutě, by jistě snesl filmové zpracování. Jeho cesta začala útěkem z Československa, kdy spolu s dalšími mladíky tajně odjeli v železničních vagónech, ukrytí v prázdných bednách pro letecké motory. Přes Polsko, Švédsko a krátký pobyt v cizinecké legii ve Francii, se dostal až k samostatné čsl. letecké peruti v Británii. Prošel si výcvikem, zažil rozhodující Bitvu o Británii a na svém kontě měl několik sestřelených německých letounů. Prezident Edvard Beneš ho vyznamenal československým válečným křížem a přežil dokonce i sestřelení vlastního letounu. Celkem absolvoval 152 úspěšných přeletů přes Lamanšský kanál. Šťastně se dožil konce války a do rodného Machova se vrátil 20. května 1945. V průběhu své služby letce RAF získal hodnost kapitána.

Jeho život však zřejmě nikdy neměl být klidným, ani dlouhým. Poté, co se mu podařilo přežít autonehodu na silnici u Jaroměře, zahynul 21. prosince 1948 jako pilot dopravního letounu při letu na pravidelné lince Praha-Řím-Athény-Lydda. Pohřben je na machovském hřbitově.

Celý životní příběh Václava Foglara včetně jeho vzpomínek najdete na www.vets.cz, nebo na stránkách Machova.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)