Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Počet ubytování na Broumovsku. Klesá nebo stoupá?
banner

Počet ubytování na Broumovsku. Klesá nebo stoupá?

Adéla Paprskárová, foto archiv SDMB

Středa, 30. srpna 2023

Počet ubytování na Broumovsku. Klesá nebo stoupá?

Sítí ubytovacích zařízení je protkáno celé Broumovsko. Komfortní hotely, rodinné penziony, útulné kempy umožňují návštěvníkům strávit u nás dovolenou a užít si naplno všechny krásy Broumovska.

Broumovsko je turisticky významná oblast. Naplnění jednoho z hlavních cílů cestovního ruchu, kterým je přírůstek vícedenních návštěvníků, musí být podpořeno dostatečnými možnostmi ubytování v dané lokalitě. Pandemie nemoci covid-19 v minulých letech se statistikami ubytování poměrně zahýbala. Sektor služeb byl jedním z nejpostiženějších. V detailních statistikách je to nejvíce vidět na počtu přenocovaní. Ve srovnání s rokem 2019 je zaznamenán pokles v letech 2020, 2021 skoro o 40 tisíc přenocování. Rok 2022 už vypadá mnohem příznivěji. Pomalu se přibližuje k době před pandemií. A co ukáže rok 2023 a statistiky? Zatím jsou dost nejisté a proměnlivé. Celorepublikové trendy ve zkracování pobytů se projevují i na Broumovsku. Zahýbe to i s počtem přenocování?

Ve statistikách se ubytovací zařízení rozlišují na dvě kategorie: hromadná ubytovací zařízení (HUZ) a individuální ubytovací zařízení (IUZ). HUZ je zařízení s minimálně pěti pokoji a zároveň deseti lůžky sloužící pro účely cestovního ruchu (podle Českého statistického úřadu). Hustota ubytovacích zařízení na Broumovsku je různorodá. Nejvyšší je v okolí Adršpašských a Teplických skal. Vyšším počtem disponují i města Police nad Metují a Broumov. Z menších obcí to je např. Božanov, Heřmánkovice, Machov nebo Velké Petrovice. Do těchto statistik se nepočítá karavanové stání a stellplatz, jelikož nemají pevná lůžka.

Společnost pro destinační management Broumovska o. p. s. (SDMB) nabízí ubytovatelům několik služeb. Rozcestník ubytovacích zařízení na webu broumovsko.cz, ukazuje přehled možností k ubytování na Broumovsku a web navštíví okolo 8 tisíc uživatelů měsíčně. Další možností propagace je inzerce v tradičních turistických novinách Letní a Zimní Broumovsko. Tyto služby jsou zvýhodněny pro členy Fondu destinace, o kterém se více dozvíte na https://www.broumovsko.cz/o-nas/moznost-spoluprace/fond-destinace .

Hlavním produktem SDMB, který cílí na návštěvníky, je Karta hosta Broumovsko. Regionální slevová karta umožňuje vícedenním návštěvníkům čerpat slevy a výhody (např. garantuje vstup do Adršpašských skal bez online rezervace každý den do 9:29 a od 14:00. Získat ji mohou u nasmlouvaných ubytovatelů. Pokud byste se chtěli dozvědět o Kartě hosta Broumovsko více, navštivte web https://www.broumovsko.cz/kartahosta.

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)