Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Pojďme dnes společně držet Broumovu palce!
banner

Pojďme dnes společně držet Broumovu palce!

Michaela Plchová, foto poutníci

Středa, 12. října 2022

Pojďme dnes společně držet Broumovu palce!

Středa 12. října je pro Broumov významným dnem. Tým kandidatury Broumova na Evropské hlavní město kultury 2028 dnes oficiálně prezentuje svoji přihlášku před mezinárodní porotou.

Tým kandidatury se rozhodl pojmout předání přihlášky kreativně a v duchu poutnictví propojit Broumovsko s hlavním městem pěší poutí. Dlouhá cesta byla rozdělena na několik úseků, které poutníci – buď sami, nebo ve skupině – zdolávali v průběhu neděle 9. a pondělí 10. října. Počasí jim přálo a všichni poutníci si putování velice užili. Jak zachytila ve svých zápiscích programová koordinátorka Petra Kultová: „Broumov jde za svou šťastnou hvězdou!" Držme tedy Broumovu palce! Mezinárodní porota své rozhodnutí oznámí už v pátek 14. října.

 

Zážitky poutníků:

Kateřina Ostradecká: Slunce a azurové nebe nad námi, žluté listy pod námi… Nedělní putování nás zavedlo krásnými 16 kilometry z výchozího Červeného Kostelce, přes Slatinský mlýn a Babiččino údolí do České Skalice. Šestice poutníků se cestou kochala nádhernými podzimními výhledy, zastavovala na společné občerstvovačky, sbírala houby a výborným obědem ve Viktorce završila svou pouť… Děkujeme za možnost být u toho a držíme Broumovu pěsti!

 

Marie Silondi, hlavní koordinátorka kandidatury: My máme v nohách 20 kilometrů, ale ještě pět je před námi k rybníku v Dlouhopolsku na vykoupání, a pak do lesa spát... nožky sice již bolí, ale to počasí je naprostá pecka! … Čas kreativních poutníků plyne jinak. Po 28,6 kilometrech a večeři jdeme spát. Dobrou noc.

 

Petra Kultová: Na nedělní pouť ze Smiřic do Dolního Přímu se vydala devítičlenná skupina poutnic a poutníků, malých, velevysokých i čtyřnohých. Na začátku putování nás v kavárně Fidla symbolicky pohostili Svatojakubským koláčem, pak už nás cesta vedla jen málo navštěvovanou podzimní džunglí levého břehu Labe. Mezi námi se mihl bílý králík a my jsme ho následovali, abychom odhalili tajemství a radost společného putování.

 

Pavla Jenková: První den jsme šli z Nowé Rudy do Broumova, bylo nás hodně, sešli jsme se na náměstí v Broumově. Přidal se k nám také Evžen Müller, který nás chtěl jen kousek cesty doprovodit, ale nakonec se rozhodl, že půjde celou cestu. Takže jsme měli nejmladšího chodce Tondu Školníka (5, 5 roku) a nejstaršího Evžena (73 let). Cestou jsme sbírali houby, povídali si, dozvěděli jsme se hodně věcí o sobě navzájem.

Druhý den jsem šla kousek s Annou Smékalovou a Kristýnou z Otovic, doprovodily mě pod Zaječí rokli. Díky společně strávenému času jsme naplánovaly nějaké nové komunitní aktivity, bylo to takové kreativní. Dál jsem šla sama se psem, poprvé v životě jsem ušla 30 kilometrů. Měla jsem čas se věnovat sama sobě a bylo to úplně jiné než ve skupině. Dokonce jsem si myslela, že celých 30 kilometrů neujdu, ale neměla jsem jinou možnost. Takže jsem se hecla a šla jsem, bylo to úžasné. Dost jsem tedy záviděla těm, kdo šli po rovině, protože na mojí trase byly čtyři kopce. To byl docela mazec!

 

Jitka Smolíková: Jako správný poutník jsem šla celou cestu sama a vlastně mi to ani moc nevadilo. O ničem jsem nepřemýšlela, prostě jsem jen šla, koukala se a byla. A samozřejmě jsem cestou občas něco vyfotila, jako fotografce mi to nedalo…

Anna a Kristýna: 
"Toto jsme my: 
spatřivší jitřní záři, 
naslouchající větrné řeči.
Zahlédnuti tmou řeky,
Pozorováni slunečnicí" - Pavel Kolmačka

A jsme my, tři ženy přicházející z různých světů, jdoucí společně krajinou. Dělíme se o vodu, o slovo, o zázrak. Sníme o budoucnosti, která se děje dnes. Děkujeme za pozvání na cestu. Za Broumov. (Anna a Kristýna)

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)