Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Pojďme společně hlasovat pro broumovské aleje!
banner

Pojďme společně hlasovat pro broumovské aleje!

Sdružení Arnika, -MM-, foto archiv soutěže

Čtvrtek, 2. listopadu 2023

Pojďme společně hlasovat pro broumovské aleje!

Ve čtvrtek 2. 11. začalo hlasování o alej roku 2023. Mezi nominovanými alejemi jsou alej na Broumovské cestě a javorová alej na cestě mezi Broumovem a Šonovem. Pojďme jedné z nich dát hlas! Hlasování končí 25. ledna 2024. Vítězná alej získá ošetření kořenů.

Do 13. ročníku ankety Alej roku, kterou pořádá organizace Arnika, bylo nominováno celkem 83 alejí a stromořadí z celé ČR. V Královéhradeckém kraji o titul nejoblíbenější Alej roku 2023 soutěží 10 alejí a jedno stromořadí. Nejvíc alejí bylo nominováno z Královohradeckého a Zlínského kraje, ze kterých přišlo 11 nominací. Královéhradecký kraj měl přitom v polovině října jen jednu nominaci a 10 dalších přišlo až v úplném závěru nominační fáze. Z Jihočeského kraje přišlo 10 nominací. Jako poslední, ve 23:58 poslední nominační den, byla nominována pražská Alej legionářů. Mezi nominovanými alejemi v Královéhradeckém kraji jsou také dvě aleje z Broumovska: Javorová alej na cestě mezi Broumovem a Šonovem a alej na Broumovské cestě.

Hlasování prostřednictvím jednoduchého formuláře odstartovalo 2. listopadu 2023 na webu Alej roku. Hlasuje veřejnost a každý může dát jeden hlas. Hlasování skončí 25. ledna 2024. Výsledky, jednu celorepublikovou vítězku a vítězku v každém kraji, vyhlásí Arnika na začátku února 2024. Paralelně probíhá fotosoutěž, kde nejkrásnější fotografie vyberou patroni ankety, např. kameraman přírody Lukáš Pich nebo herečka Petra Vojtková.

Specialitou tohoto ročníku ankety Alej roku bude poskytnutí kořenové injektáže stromům ve vybrané aleji, kterou provede firma Groown. Kombinace unikátních rozpustných organických živin, humusových látek, složek zadržujících vodu a prospěšných půdních mikroorganismů, podpoří růst a odolnost stromů a prodlouží jim život.

Cílem ankety Alej roku je zvýšit zájem lidí o aleje a stromořadí, které patří ke zdravé a fungující krajině. Motivujeme lidi, aby se zajímali o vzrostlé stromy, protože jsou důležitou součástí našeho prostředí, přinášejí užitek lidem a pro přírodu mají také mnoho významných funkcí. Například nám pomáhají tím, že omezují hluk ze silnice nebo odnos zeminy z polí. Řidičům také usnadňují orientaci v noci nebo za deště. Naše země je protkána tisíci kilometrů silnic, silniček, polních cest a většinu z nich lemují stromořadí. V součtu už to má značný pozitivní vliv na přírodu. Stromy jsou domovem desítek, někdy i stovek, druhů živočichů. Někteří z nich je využívají  při migraci mezi vhodnými biotopy nebo jako loviště. Zapojením do ankety nám pomáháte šířit povědomí o významu alejí a stromořadí v české krajině. Hledejte s námi nejkrásnější vznosná stromořadí, upozorněte na ty, kterým hrozí zánik, a představte nám mladé aleje, které jste sami nebo společně vysadili.

Nominující celorepublikové vítězky se může těšit na let balonem s HaBalon nebo na světelný obraz Li-Go. Vítězové fotosoutěže získají hodnotné dárky od Canon. Autoři nominací krajských vítězek získají pivní balíčky od rodinného pivovaru Zichovec, knihy od nakladatelství Kazda, dárkové balíčky marmelád s Duší Pošumaví, vstupenky do Botanické zahrady Teplice a mnoho dalšího.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)