Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Police nad Metují připravuje oslavu 770. výročí zrodu města
banner

Police nad Metují připravuje oslavu 770. výročí zrodu města

Michaela Plchová, foto archiv PnM

Pondělí, 12. června 2023

Police nad Metují připravuje oslavu 770. výročí zrodu města

V sobotu 16. září v Polici nad Metují se uskuteční velké oslavy u příležitosti významného aktu převedení královského trhu v roce 1253.

Oslavy se váží na významnou událost z roku 1253. Podle kronik převedl 6. září 1253 král Přemysl Otakar II. právo královského trhu z Provodova na místo zvané Police a tímto aktem oficiálně vzniklo město Police nad Metují. „Letos je to právě 770 let, což je úctyhodné, a navíc krásně zaoblené jubileum, které přímo vybízí k tomu, abychom ho oslavili,“ říká místostarosta města Jaroslav Souček.

Hlavní oslavy se budou konat v sobotu 16. září na polickém náměstí a město je chce pojmout jako sousedskou slavnost. „Vyzvali jsme všechny naše občany, aby se do akce zapojili. Máme opravdu zájem na tom, aby se na oslavách podílelo celé město,“ upozorňuje místostarosta Souček. Kromě náměstí se budou další aktivity odehrávat také v dalších městských budovách a institucích jako je Dřevěnka, muzea Merkuru a Papírových modelů, v polickém klášteře či Kolárově divadle apod. „Chceme do oslav zapojit co nejvíce místních spolků a kulturních aktérů,“ upřesňuje místostarosta Souček. Na náměstí by měla být živá oslava – workshopy pro děti, vystoupení místních kapel, stánky lokálních produktů a místních podnikatelů. „Chceme, aby to byla živá a pulzující oslava v duchu Sousedské či podobných akcí typu Zažít město jinak,“ dodává místostarosta. Celým dnem by se jako červená nit měla táhnout historická linka připomínající významné události a osobnosti města. Završením oslav bude vystoupení Police Symphony Orchestra, který se na přípravách také významně podílí. Oslav se zúčastní hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček a arciopat břevnovského kláštera Petr Prokop Siostrzonek. Program se bude postupně upřesňovat.

Listina vydaná králem Přemyslem Otakarem II. (6. 9. 1253, „ad alium locus Policz nomine“, jak se v ní uvádí), na jejímž základě byl na žádost opata Martina přenesen „týdenní trh“ z Provodova, měla zásadní význam pro další hospodářský růst města. Z původní malé zemědělské osady, soustředěné poblíž kláštera, se tak stalo tržní místo (villa forensis) – středisko obchodu s okolními vesnicemi. Bylo vyměřeno pravidelné tržiště, vznikly i první přilehlé ulice – zrodilo se středověké městečko. Město Police tak může skutečně tvrdit, že bylo založeno roku 1253, na rozdíl od většiny českých vesnic a měst, které za datum založení chybně vydávají první písemné zmínky. Některými autory je listina považována za falzum, jiní připouštějí její autentičnost. Nicméně přenesení královského trhu lze považovat za právní akt, kterým byla nově lokována tržní osada, která se následně transformovala na městečko a nakonec – od doby regulovaného magistrátu – v město.

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)