Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Polická Dřevěnka má nový kabát
banner

Polická Dřevěnka má nový kabát

Text a foto Michaela Mašková

Středa, 4. října 2023

Polická Dřevěnka má nový kabát

Budova staré polické školy, tzv. Dřevěnka, dostala v letošním roce novou střechu i fasádu.

Město Police nad Metují dokončilo opravu původní barokní budovy z roku 1785, která stojí v tzv. Umrlčí uličce (jak se ulici kdysi říkalo, neboť vedla ke hřbitovu). Budova sloužila až do roku 1856 jako škola a v současnosti je známa jako polická Dřevěnka. Nyní má novou střechu a zrenovovanou fasádu. Nového venkovního nátěru se dočkala také okna. „Byl to poměrně náročný úkol rozložený do dlouhé doby, ale jsme rádi, že výsledek je moc pěkný a Dřevěnka se může chlubit novým vzhledem,“ říká s radostí starosta města Jiří Škop.

Projekt byl rozložený na tři roky vzhledem k náročnosti schvalovacího procesu s památkáři, odbornému provedení oprav na historické budově a také financování. „Museli jsme projít klasické kolečko s památkáři a odbornými firmami kvůli využití správné technologie,“ upozorňuje starosta Škop a dodává: „Financování bylo náročné. Z toho důvodu jsme opravy rozložili. V loňském roce jsme začali opravu mansardové střechy a v letošním roce jsme ji dokončili. Letos také došlo ke kompletní renovaci fasády a nátěru oken z venkovní strany.“ Ten doznal barevné změny. Namísto původní tmavě hnědé barvy jsou okna nyní světle zelená. „Byl to požadavek památkářů, kteří trvali na zeleném odstínu a dali nám na výběr v celé škále této barvy,“ upozorňuje starosta Škop.

Opravy město financovalo částečně z vlastního rozpočtu a částečně z dotačního programu na obnovu památek v rámci regenerace městských památkových zón. Jen za letošní rok vyšla renovace Dřevěnky na 1, 6 milionu korun, v loňském roce se jednalo o podobnou částku.

Využití Dřevěnky zůstává stejné jako dosud, aby doplňovalo muzejní činnost. Tu zajišťuje Muzeum Náchodska a stálá expozice v Dřevěnce představuje výuku, která ve škole kdysi probíhala. V současnosti jsou v přízemí Dřevěnky nainstalovány ukázky dvou školních tříd a v patře útulný byt učitele z počátku 20. století. Průchodem přes bývalou černou kuchyni se návštěvníci mohou podívat na zahrádku za školou, kde jsou k vidění například původní latríny. Expozice nezachycuje podobu školy v době, kdy zde probíhala výuka (1785-1856), ale až mladší období. Byt v prvním patře je zařízen převážně nábytkem ze sbírek Muzea Náchodska. Návštěvníky může zaujmout komplet ložnice z domácnosti z Police nad Metují či stará lednička. Vystavené nádobí, oblečení, prádlo a další vybavení je ze soukromých sbírek a darů. Na novém životě polické Dřevěnky se významnou měrou podílí také Cech panen rukodělných, jenž zde během akcí prezentuje stará řemesla a výrobky z vlny a dalších materiálů.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)